Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Неопходно задржати расправе о Космету у СБ УН на свака три месеца

Неопходно задржати расправе о Космету у СБ УН на свака три месеца

Београд/Њујорк, 16. мај 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да је последња седница Савета безбедности посвећена Косову и Метохији после дужег времена била обележена једним критичким односом генералног секретара према поступцима приштинских власти.

Фото: msp.gov.rs

Дачић је тим поводом истакао да се на неколико места у извештају тај критички однос исказао у критици понашања косовске полиције према Марку Ђурићу, као и у извештајима у којима се говори о томе да се свега троје повратника вратило у овом извештајном периоду на Космет.

То, како је рекао, значи да се од више од 200. 000 интерно расељених лица за три месеца вратило свега троје.

Према његовим речима, то даје једну потпуну слику када се увеже са свим осталим годинама и када укупни резултат оних који су се вратили износи 1,9 одсто.

Србија никад није дозволила да то питање буде потиснуто у други план, нагласио је он и додао да је веома важно да су сви учесници на седници Савета безбедности помињали обавезу Приштине да ради на формирању Заједнице српских општина.

Ако се одузме класична политизација ове теме од стране оних земаља које су признале Косово, као и позиве да друге земље то учине, мислим да је ова седница била корисна с тог аспекта да се све земље чланице Савета безбедности упознају са ситуацијом на Косову и Метохији, објаснио је Дачић.

Он је пренео да је на седници указао на то да је неопходно да се задржи расправа на свака три месеца зато што стање на Космету, без обзира што није тако драматично као што је било 1999. године, далеко од идеалног, јер је довољан један мали инцидент да дође до велике и политичке и безбедносне нестабилности, не само у покрајини, већ и у целом региону.

У наредним месецима, како је најавио, очекују нас озбиљне расправе о томе да ли ће се и како даље одвијати ове седнице.

У складу са тим, Дачић је навео да неке западне земље предлажу да се мисија укине, да се промени формат одржавања ових седница, односно да више не буду седнице него затворене консултације, а такође постоје они који предлажу да се не расправља на свака три месеца, већ само два или три пута годишње.

С обзиром на то да ће наредна седница бити за три месеца, и председавајући ће бити Велика Британија, може се очекивати да ће та тема поново бити актуелна, предочио је први потпредседник Владе.

Ми смо упознали све државе чланице Савета безбедности са нашим ставовима и мислим да треба усмерити пажњу ка томе да се дође до политичког договора, а не да се изазивају даље политичке нестабилности.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs