Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Помоћ Владе за завршетак пројекта "Пустињска кућа"

Помоћ Владе за завршетак пројекта "Пустињска кућа"

Београд, 27. април 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић присуствовали су данас на Архитектонском факултету у Београду представљању пројекта "Пустињска кућа", који се нашао у финалу престижног међународног архитектонског такмичења у Дубаију.


Поповић је том приликом истакао да ће Влада помоћи тиму да настави такмичење, будући да се тренутно студенти суочавају са финансијским потешкоћама због којих је наставак такмичења за њих још неизвестан.

Он је објаснио да наставак тамичења подразумева изградњу самоодрживе куће у Београду, пуштање у рад свих система, тестирање пројекта, демонтажу, осигурање, транспорт и поновну монтажу у Дубаију.

Резултат соларне, паметне и енергетски одрживе куће наших студената остаће на великој светској изложби у Дубаију. То је изванредна реклама и за наше привреднике и зато позивам све који се баве грађевинском индустријом да подрже овај пројекат јер ће то за њих и њихову опрему бити велика реклама, навео је министар.

Поповић је прецизирао да је реч о пројекту на којем је радило више од 100 студената са пет београдских факултета– Архитектонског, Машинског, Грађевинског, Електротехничког и Технолошко-металуршког, али и пројекту који је потпуно иновативан и са технолошким достигнућима на светском нивоу.


Према његовој оцени, српски студенти су постигли велики успех радећи у тешким условима, али користећи оно највредније што Србија има –памет.

Декан Архитектонског факултета Владан Ђокић рекао је да је поносан на групу студената и професора који су у протекле две године радили на овом пројекту.

Ово је свакако велики успех, не само зато што се ради о интердисциплинарности тог пројекта, већ што се ради о новим, савременим технологијама и нечему што ће бити будућност у пројектовању градова, навео је Ђокић.

Он је позвао све који су у прилици да помогну српском тиму да започети посао доведе до краја и да тај павиљон буде изграђен до новембра.
Самоодржива пустињска кућа намењена је шесточланој породици, прилагођена је екстремним климатским условима, енергетски је одржива и "паметна".

На такмичењу у Дубаију, које ће бити одржано у новембру, учествоваће 21 тим из 15 земаља.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs