Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Одата пошта жртвама у Другом светском рату

Одата пошта жртвама у Другом светском рату

Београд, 22. април 2018. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводио је данас државну церемонију обележавања Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, која је одржана на Старом сајмишту у Новом Београду.


Церемонији одржаној код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату у комплексу некадашњег нацистичког логора смрти „Старо сајмиште“, присуствовали су и преживели заточеници логора смрти, чланови породица пострадалих, представници Савеза јеврејских општина Србије, представници Савета ромске националне мањине, дипломатског кора, удружења и грађани.

Ђорђевић је подсетио на то да је у геноциду над нашим народом на територији Хрватске, Босне и Херцеговине и Срема страдало 700.000 мушкараца, жена и деце, претежно српске, али и ромске и јеврејске националности.

У тој монструозној вештачкој фашистичкој творевини Независној држави Хрватској од средине 1941. до средине 1945. године даноноћно су радила и три концентрациона логора намењена искључиво убијању деце кроз која је прошло више од 33.000 деце, од којих је убијено њих 20.000, рекао је министар.

Он је поручио да ми као народ имамо доста историјских момената којима можемо да се поносимо, додавши да ће се Влада и министарство на чијем је челу трудити да се то обележава и да наше најмлађе подсећамо на све историјске моменте који су прославили Србију.

Градски менаџер Горан Весић је рекао да се Град Београд са поштовањем и пијететом односи према жртвама Холокауста.

Нажалост, у нашем граду је током рата било неколико концентрационих логора и један од њих се налазио управо овде где смо сада, на Старом сајмишту. Веома смо поносни на то што смо последњих неколико година урадили заиста крупне кораке да чувамо сећање на жртве Холокауста у Београду, рекао је Весић.

На Споменик жртвама геноцида венце су, осим Ђордјевића и Весића, положили и представници Удружења логораша "Јасеновац 1941 - 1945. године", породице жртава, представници више министарстава, дипломатског кора, представници Савеза јеврејских општина Србије, Београда и Савета ромске националне мањине.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs