Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Србија спремна за пуноправно чланство у ЦЕРН-у

Србија спремна за пуноправно чланство у ЦЕРН-у

Београд, 28. март 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима ЦЕРН-а, који су у вишедневној посети Србији како би установили да ли наша земља испуњава услове за пуноправно чланство у овој организацији.


Брнабић је истакла да је Србија последњих година напорно радила на спровођењу економских реформи, фискалној стабилизацији и одржавању економске стабилности, додајући да ће у наредном периоду фокус Владе бити на реформи образовања, улагањима у науку и научне пројекте, као и на дигитализацији и иновацијама како би се значајно унапредила конкурентност српске привреде.

Према њеним речима, Србија је спремна за пуноправно чланство у ЦЕРН-у, што показују не само успеси наших факултета и института који су и данас значајан чинилац у овој важној организацији, већ и чињеница да ће Влада Србије у наредне три године уложити више од 50 милиона евра у инфраструктуру и пројекте којима подстиче примењену употребу технологије и иновација, али и према томе што већ три године заредом константно расте обим сарадње између привредника у Србији и пројеката ЦЕРН-а.

Пуноправно чланство биће од кључног значаја за даљи развој науке и унапређење образовања у Србији и даће сигнал да смо земља која равноправно одлучује о најважнијим светским питањима из науке, технологије и иновација.

Директорка за међународне односе ЦЕРН-а Шарлота Вараколи известила је председницу Владе да чланство у ЦЕРН-у имају 22 државе, са 2.500 запослених научника, као и 12.000 сарадника широм света.

Она је оценила да Србија, као придружена чланица ове организације од 2012. године, није искористила све финансијске могућности и тендере које је расписивао ЦЕРН, те да ту постоји простор за јачање сарадње.

Брнабић и Вараколи су закључиле да ће на овај начин, на дугорочном плану, бити подстакнут развој приватног сектора, омогућено отварање нових радних места, улагање у дугорочне научне пројекте, а младим научницима биће омогућено да раде у својој земљи.

Вараколи је подсетила на то да српски научници са Универзитета у Београду, Универзитета у Новом Саду, Универзитета у Нишу и Универзитета у Крагујевцу, већ више деценија раде на пројектима ЦЕРН-а.

ЦЕРН је продржао успостављање специјалног образовно-иновационог центра "Верокио" у оквиру Института за физику, Универзитета у Београду, за чију је изградњу Влада Србије, у сарадњи са Европском инвестиционом банком, већ издвојила средства.

У разговору је констатовано да је Србија показала да има велики потенцијал за развој у научним областима, а да ће чланство у овој организацији пружити бројне финансијске могућности и омогућити размену знања и искуства научника и истраживача.

Као потврда опредељења државе да више улаже у развој науке и иновација и да даје значајнију подршку младима, данас је Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило прелиминарне резултате конкурса за пријем 1.000 младих истраживача.

Млади научници почињу да раде на пројектима у научноистраживачким организацијама од 1. априла, о чему је председница Владе такође информисала представнике ЦЕРН-а.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs