Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Додатна средства државе за иновативне компаније

Додатна средства државе за иновативне компаније

Нови Сад, 20. март 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић најавио је данас да је Влада због великог интересовања обезбедила додатних 30 милиона динара за доделу иновационих ваучера за подршку малим и средњим предузећима.


Поповић је приликом посете предузећу „CarnoMed“ у Новом Саду, заједно са градоначелником Милошем Вучевићем, објаснио да је реч о наставку финансијске подршке сарадњи науке и привреде преко Фонда за иновациону делатност, који ће предузећима омогућити да подигну ниво иновативности својих производа и да постану конкурентнија на тржишту.

Он је истакао да држава на овај начин подстиче сарадњу фирми и научних института и факултета.

Ако имате фирму и желите да развијете неки нови производ, а за то су вам потребни знање и идеје научника и истраживача, држава плаћа њихове услуге за вас. На тај начин развијате производ који боље пролази на тржишту и може да се извезе у иностранство, што доноси нова радна места у тим фирмама и веће плате, објаснио је Поповић.

Министар је подсетио на то да је компанија „CarnoMed“ у прошлом јавном позиву добила два иновациона ваучера у укупној вредности од 960.000 динара, којима је подржана сарадња ове компаније са Медицинским факултетом Универзитета у Новом Саду.

Према његовим речима, приходи поменуте компаније у 2017. години су удвостручени у односу на 2016. годину, а више од 70 одсто прихода долази од извоза.

Поповић је прецизирао да се преко онлајн продавнице производи компаније „CarnoMed“ продају у целом свету, што је пример како српска памет може да буде конкурентна на светском тржишту.

За иновационе ваучере конкурише се електронски преко сајта Фонда за иновациону делатност, указао је он и додао да је циљ да се у будућности све услуге државе пружају електронски, без непотребних папира и бирократије.

Компанија "CarnoMed" је српска компанија која се бави производњом медицинских додатака исхрани од природних супстанци, без употребе ГМО састојака, по рецептури врхунских научника.

Нови конкурс за доделу иновационих ваучера отвара се данас и трајаће до 21. маја, односно све док опредељена средства не буду потрошена.

Влада је до сада доделила 47 иновационих ваучера за 39 српских предузећа, у укупном износу од 29,5 милиона динара.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs