Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Србија спремна за решавање отворених питања са Хрватском

Србија спремна за решавање отворених питања са Хрватском

Београд/Загреб, 17. март 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је у интервјуу за Хрватску радио-телевизију да је решавање питања несталих једно од најважнијих питања, како за грађане, тако и за односе између Србије и Хрватске, и поручила да је време да се то питање реши и да је Влада Србије спремна да на томе ради.

Ана Брнабић
Брнабић је подсетила на то да су председник Србије Александар Вучић и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић имали састанке за породицама несталих, одавши им признање на томе.

То мора да су били тешки састанци и то су храбри државнички потези, оценила је она, додавши да би владе требало да прате имплементацију договореног.

Премијерка је изразила задовољство тиме што ће министар правде Хрватске највероватније 23. марта посетити Београд где ће разговарати са министарком правде Србије Нелом Кубуровић.

На констатацију да породице траже решавање питања несталих, а Загреб документацију за вуковарску болницу, Брнабић је поновила оцену да постоји спремност после састанка двоје председника да се та питања решавају.

Министри су већ имали неке састанке, а Влада Србије је усвојила предлог закључка о одређивању састава делегације Србије за вођење преговора у оквиру међудржавне дипломатске комисије за идентификацију, односно утврђивање граничне линије између Србије и Хрватске, нагласила је председница Владе.

То је ефикасно решавање ствари које су нам дате да решавамо као владе, и ја се надам да ћемо у оквиру међудржавне комисије кренути да озбиљно радимо на томе, истакла је она, изразивши истовремено наду да неће морати да се иде на арбитражу.

Када је реч о питању статуса мањина и захтева хрватске мањине да имају загарантовано место у парламенту, премијерка је нагласила да није за то да свака национална мањина обавезно добије по једног представника у парламенту, управо зато што смо ми развили механизам да на друге начине заштитимо право и слободе националних мањина.

Она је додала да о томе може да се разговара ако хрватска мањина мисли да треба додатно да се заштити.

Премијерка је такође истакла да је главни политички циљ Србије чланство у ЕУ, а у економском смислу бржи раст БДП и да тим поводом осећа огромну одговорност за доношење одлука.

Поводом навода да се Београд мора коначно одредити између ЕУ и Русије, она каже да је то мишљење САД и неких других земаља и оценила га као потпуно погрешно.

Србија не седи ни на руској, ни на америчкој, ни европској, Србија седи на својој столици, а наш стратешки циљ је ЕУ, истакла је она у интервјуу за ХРТ који је у целини објављен на сајту те телевизије.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs