Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Закон о климатским променама до краја године

Закон о климатским променама до краја године

Нови Сад, 17. март 2018. године – Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван изјавио је у Новом Саду да ће закон о климатским променама створити услове за чистије индустрије, еколошку привреду која троши мање енергије, здравију животну средину, боље здравље и дужи животни век наших грађана.

Фото: ekologija.gov.rs

Триван је, отварајући прву јавну расправу о нацрту тог закона поручио да ће домаћа привреда морати да се прилагоди новој врсти ограничења емисије гасова са ефектом стаклене баште, које ће донети нови закон о климатским променама, како би могла да буде конкурентна на међународном тржишту.

Он је додао да су климатске промене процес који обележава нашу цивилизацију и добрим делом нас саме као узрочнике тих промена.

Наводећи процене да ће Србија у наредном периоду бити посебно изложена негативном утицају климатских промена, поготово сушама и поплавама, министар је нагласио да је закон о климатским променама кровни закон, стратешки важан, не само са становишта животне средине, него читавог друштва.

То је, како је истакао, један од најважнијих системских закона који ће Србија усвојити, јер подразумева скуп мера и стандарда ЕУ које се морају применити и достићи како би смањили сопствене емисије гасова са ефектом стаклене баште, и у томе ће учествовати грађани, институције, привреда, практично сви сегменти друштва.

Указавши на то да је животна средина вредност читавог друштва и будућих генерација, Триван је позвао домаћу стручну и научну јавност, представнике цивилног друштва, да се укључе у јавну расправу и у све активности у заштити животне средине.

Он је поручио да закон о климатским променама треба да успоставља систем за мониторинг, извештавање и верификацију података и информација од значаја за област климатских промена, као кључни предуслов за одрживо планирање и смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште и прилагођавање на измењене климатске услове.

Доношење тог закона представља испуњење обавеза према међународној заједници, тачније Оквирној конвенцији УН о промени климе и Споразума из Париза, и усклађује домаће законодавство са правним тековима ЕУ.

Прву јавну расправу о нацрту закона о климатским променама коју је организовало Министарство заштите животне средине у сарадњи са Покрајински секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине Војводине, пратила је презентација нацрта тог закона, наког чега је вођена дискусија у којој су учесници давали сугестије, предлоге, и примедбе у циљу бољих решења одређених законских одредби.

Расправа о нацрту трајаће до 20. априла 2018. године. У процесу усвајања и спровођења закона о климатским променама биће донето и више подзаконских аката, акционих планова и стратегија и читав низ мера, а очекује се да ће се пред посланицима наћи половином године. Усвајање се очекује до краја 2018. године.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs