Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Србија остаје војно неутрална

Србија остаје војно неутрална

Београд, 16. март 2018. године – Вршилац дужности помоћника министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић разговарао је данас са председавајућим Војном комитету НАТО-а генералом Петром Павелом, који се налази у посети Србији, током које се сусрео и са министром одбране Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем.


Филиповић и Павел су оценили да је политички дијалог на највишем цивилном и војном нивоу интензиван, уз опредељење да се продуби разумевање и поверење што је обострани интерес, што истовремено доприноси даљем унапређењу мира и стабилности у региону. Поред политичког дијалога, практична партнерска сарадња се обогаћује.

Такође, Филиповић је указао на то да Србија спроводи политику војне неутралности, која се уважава од стране НАТО-а.

Он је додао да је на међународној сцени Србија препозната као одговоран партнер, фактор регионалне стабилности и извозник безбедности уз јасно опредељење за јачање сарадње кроз Програм Партнерство за мир, као и сарадње са другим партнерима у свету која се не реализује на штету сарадње са Алијасом и обрнуто.

Филиповић је посебно указао на веома успешну сарадњу Војске Србије и КФОР-а, као и на важност мандата и улоге КФОР-а на Косову и Метохији, који су успостављени Резолуцијом СБ УН 1244.

Он је истакао да је несмањено присуство КФОР-а, као једине легалне и легитимне војне формације у Покрајини кључно за безбедност и опстанак српске заједнице на Косову и Метохији и очување њеног културног и религијског наслеђа.

Током отвореног разговора било је речи и о будућим активностима у оквиру партнерске сарадње Србије и НАТО-а, међу којима су и организација међународне вежбе у области ванредних ситуација, која се одржава у Србији октобра 2018. године, учешће у пројектима програма "Наука за мир и безбедност", као и у други облици партнерске сарадње која доприноси остварењу заједнички договорених циљева, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs