Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Признања раду Координационог тела за родну равноправност

Признања раду Координационог тела за родну равноправност

Београд, 16. март 2018. године – Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије саопштило је данас да су Уједињене нације означиле Србију и ово тело као добар пример за друге земље у свету у области родне равноправности.

У саопштењу се наводи да то представља још једну потврду остварених резултата и вишегодишњих активности на међународном нивоу Координационог тела, којем председава потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Да је Србија препозната у свету по родној равноправности потврђено је и учешћем Михајловић на 62. заседању Комисије за статус жена УН у Њујорку, наставком подршке агенције UN Women активностима Координационог тела, те признањем да је Србија модел за друге земље у области родно одговорног буџетирања.

Координационо тело за родну равноправност предводи сарадњу Србије са светом у овој области као носилац или учесник у свим извештајима које Србија подноси УН, ЕУ и Савету Европе, али и као покретач иницијативе за оснивање регионалне канцеларије за родну равноправност за земље западног Балкана.

Поред тога што координира израду првог државног извештаја о спречавању и сузбијању насиља над женама GREVIO групи Савета Европе, Координационо тело учествовало је и у изради нове петогодишење стратегије за родну равноправност Савета Европе од 2018. до 2023. године.

Координационо тело има важну улогу и у извештавању у оквиру претприступних преговора у оквиру Поглавља 23, које се односи на правосуђе и основна права.

Такође, задужено је и за праћење преношења директива ЕУ у вези са унапређивањем положаја жена које се, између осталог, односе и на области рада и запошљавања у домаће законодавство, где је обезбедило да правила у вези са једнаким платама и једнаким третманом мушкараца и жена постану саставни део Нацрта закона о родној равноправности.

Координационо тело учествује и у извештавању о спровођењу свих конвенција УН које је Србија ратификовала, а тичу се родне равноправности, укључујући Конвенцију о елиминисању свих облика дискриминације жена и Конвенцију о елиминисању свих облика расне дискриминације, као и Међународног пакта о грађанским и политичким правима и Међународног пакта о економским, социјалним и културим правима.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs