Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Привреда мора да ограничи емисије гасова стаклене баште

Привреда мора да ограничи емисије гасова стаклене баште

Нови Сад, 16. март 2018. године – Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван изјавио је у Новом Саду да ће домаћа привреда морати да се прилагоди новој врсти ограничења емисије гасова стаклене баште, које ће донети нови закон о климатским променама, како би могла да буде конкурентна на међународном тржишту.

Триван је, на првој јавној расправи о Нацрту закона о климатским променама у Новом Саду, истакао да је идеја тог законског решења да се ограничи емисија штетних гасова, али да то није једини циљ, и да ће привреда морати да се прилагоди новој врсти ограничења.

Оне фирме које не буду ограничиле емисију гасова стаклене баште, нарочито угљен-диоксида, имаће печат на својим производима да то нису производи који су еко прихватљиви и на светском тржишту ће бити скупљи, па их потрошачи неће куповати, објаснио је он.

Такође, како је указао, те стандарде ће морати да уведу сви, а привреда да им се прилагоди, при чему је питање само колико ће то брзо да се догоди.

Климатске промене су наступиле, и на нашој планети више није ништа исто као што је било до пре само пет, десет година. Оно што забрињава јесте то што и даље нико не примећује да морамо да мењамо своје понашање, па су зато закони неопходни да поштујемо правила, подвукао је министар.

У процесу усвајања и спровођења новог закона о климатским променама биће донето и више подзаконских аката, акционих планова и стратегија и читав низ мера, а очекује се да ће се пред посланицима наћи половином године. Усвајање се очекује до краја 2018. године.

У спровођење поменутог закона биће укључени сви актери друштва, од државних институција, па до невладиног сектора и медија.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs