Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Бројне могућности за повећање економске сарадње са Мароком

Бројне могућности за повећање економске сарадње са Мароком

Београд/Рабат, 14. март 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас у Рабату са председником Владе Краљевине Мароко Саадедином Ел Отманијем и министром спољних послова Насером Буритом.

Фото: Министарство спољних послова

На састанку је било речи о билатералним односима Србије и Марока, могућностима унапређења сарадње, нарочито економске, као и о актуелним међународним и регионалним питањима.

Дачић је, изражавајући задовољство због дводневне званичне посете Мароку, подсетио на то да је Србија наследница бивше Југославије и да са Мароком има дугогодишњу традицију дипломатских односа.

Он је пренео да је министру спољних послова те земље донео фотографије које су настале током посете Тита Мароку и фотографије краља Хасана Другог из Београда, са учешћа на Првој конференцији несврстаних 1961. године.

Први потпредседник Владе је, када су у питању билатерални односи, оценио да су они традиционално добри, уз спремност да их даље развијамо у духу пријатељства и сарадње.

Према његовим речима, потребно је што пре активирати Мешовити комитет за сарадњу између две земље како би се повећала и наша економска сарадња, која би могла да буде на много вишем нивоу него што је сада.

Дачић је указао на то да има много области у којима можемо имати бољу сарадњу, као што су пољопривреда, енергетика, ИТ.

Он је саопштио да је данас потписан Меморандум о сарадњи Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Мароканске академије за дипломатске студије Министарства спољних послова Краљевине Мароко.

Такође, како је навео, потписан је и Програм сарадње у области културе, образовања, медија, омладине и спорта између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Мароко за период од 2018. до 2020. године.

Дачић је подвукао да ће Мароко бити земља почасни гост на Међународном сајму књига, који се одржава у октобру у Београду.

Наше две земље деле исте ставове када је реч о поштовању међународног права, подсетио је он и додао да се показало да у међународном праву не треба да постоје двоструки стандарди и изузеци, јер онда такви изузеци постају правило.

Србија је, како је навео, више пута поновила да међусобно подржава територијални интегритет наших земаља и на такав начин се понаша у међународним организацијама са жељом да се сви проблеми реше на миран начин, дијалогом у оквиру институција које су надлежне да посредују у таквом дијалогу, а то су пре свега УН.

За нас је од кључног значаја поштовање територијалног интегритета једне земље. Захвални смо на томе што Мароко подржава територијални интегритет Србије и још једном бих позвао на отварање сарадње овог региона са регионом Западног Балкана, поручио је он.

Дачић је данас одржао и предавање полазницима Мароканске академије за дипломатске студије, које је упознао са спољнополитичким приоритетима Србије, европским интеграцијама наше земље, регионалном сарадњом и актуелним међународним темама.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs