Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Отворена изложба "Експо Русија Србија 2018"

Отворена изложба "Експо Русија Србија 2018"

Београд, 14. март 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је данас, на отварању привредне изложбе "Експо Русија Србија 2018" и Београдског пословног форума, да је циљ оваквих скупова јачање трговинских веза и стратешког партнерства са Русијом.

Фото: Фонет

Поповић и заменик министра економског развоја Русије Алексеј Груздјев отворили су данас у Београду привредну изложбу поруком да је добра економско-трговинска сарадња плод добрих односа на вишем нивоу Србије и Русије.

Министар је истакао значај пете по реду – јубиларне привредне изложбе, која је место где се спајају бизниси, и додао да је оно чему две земље теже спој малог и средњег бизниса.

Нови правац у односима двеју земаља биће сарадња у иновацијама и технологијама, која ће се развијати и између наших факултета, универзитета, стартап фирми, рекао је он.

Такође, Поповић је подсетио на то да између Србије и Русије не постоји царински режим, те да више од 90 одсто наших производа може да се извози у Русију без царина.

Груздјев је поручио да је оно што повезује две земље стратешко партнерство и пријатељство које траје годинама.

Он је трговинско-економску сарадњу Србије и Русије оценио као изузетно значајну, и додао да је управо из тог разлога важно да се организују догађаји као што је пета привредна изложба, који ће створити услове да се привредници боље упознају и сагледају услове и могућности даљег пословања.

Груздјев је рекао да је сигуран у важну улогу малих и средњих предузећа, којих у Русији има више од шест милиона, а која су управо оно што ствара тачке раста у међусобној сарадњи двеју земаља.

Министар одбране Александар Вулин поздравио је српске и руске привреднике окупљене у Београду речима да две земље имају заједничку будућност, заједничке економске и политичке интересе и међусобно разумевање.

Он је, говорећи о сектору на чијем је челу, поновио да ће Србија остати војно неутрална, али да би то било поштовано у свету, важно је да наша земља буде економски и политички јака.

На петој изложби биће представљене различите гране индустрије, као што су грађевинарство, енергетика, технологије за уштеду енергије, индустрија нафте и гаса, машиноградња, металургија, ваздушни и железнички саобраћај, туризам, пољопривредно-индустријски комплекс, прехрамбена индустрија, рударство, високотехнолошке и иновативне гране, банкарство, телекомуникације, медицина, фармација и образовање.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs