Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Јачање сарадње са Русијом у области иновација и дигиталне економије

Јачање сарадње са Русијом у области иновација и дигиталне економије

Београд, 14. март 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић истакао је данас да је трговинска размена Србије и Русије у сталном порасту, и поручио да ће Влада Србије наставити да развија најбоље политичке и економске односе са Русијом.


Поповић је, током састанка са замеником министра економског развоја Русије Алексејем Груздјевим, нагласио да велики потенцијал за сарадњу двеју земаља види у области дигиталне економије, иновација и информационих технологија.

Он је указао на то да су у претходном периоду учињени важни кораци у правцу унапређења сарадње Србије и Русије у области иновација и технолошког развоја.

Ове недеље смо имали још једну посету руководства руске технолошке компаније "Јандекс", која је заинтересована за започињање операција у Србији, навео је министар.

Недавно смо потписали споразум са руском државном корпорацијом "Ростех", а у плану је потписивање таквих споразума и са руским државним компанијама "Росатом", "Роснано", "Роскосмос", као и са научно-технолошким парком Сколково, рекао је Поповић.

Према његовим речима, на последњем састанку Међувладиног комитета Србије и Русије у Сочију формирана је радна група за унапређење сарадње двеју земаља у области иновација и дигиталне економије.

Груздјев је нагласио да су иновације прогресивна сфера и да у тој области постоји велики простор за јачање сарадње Србије и Русије.

Он је истакао да се то посебно односи на развој концепта "паметних градова", сарадњу у развоју технолошких паркова, сајбер безбедност, и друге области од интереса за две земље, додавши да је развој дигиталне економије приоритет за Русију, као и за цео Евроазијски економски савез.

Поповић је изразио захвалност Русији на принципијелној подршци Србији и српском народу по питању Косова и Метохије и Републике Српске, поновивши да Србија никада неће увести санкције Русији и да никада неће постати члан НАТО.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs