Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Зелени иновациони ваучери доприносе отварању нових радних места

Зелени иновациони ваучери доприносе отварању нових радних места

Београд, 13. март 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је данас да се кроз програм зелених иновационих ваучера на најбољи начин остварује сарадња научно-истаживачких организација и привреде.


Поповић је, отварајући церемонију доделе зелених иновационих ваучера Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), рекао да та сарадња треба да резултира развојем нових производа и услуга који ће довести до подизања конкурентности српске привреде и отварања нових радних места.

Он је истакао да Влада улаже велике напоре у јачање иновационих капацитета српске економије кроз остваривање ближе интеракције између науке и привреде.

Желимо да заједно са нашим партнерима из ЕБРД радимо на јачању троугла развоја који чине образовање, истраживање и бизнис. То видимо као основ за развој економије засноване на иновацијама и знању, нагласио је министар.

Поповић је објаснио да се уз помоћ Зелених иновационих ваучера малим и средњим предузећима пружа прилика да добију знање из научно-истраживачких организација.

Оне компаније које немају средстава да плате научна истраживања, кроз овај финансијски механизам добијају ту могућност, навео је он и додао да на тај начин компаније унапређују своје производе, подижу продају, а људи који у њима раде зарађују веће плате.

Министар је указао на то да су зелени иновациони ваучери важан финансијски механизам усмерен ка развоју "зелених технологија", али да је исто тако важно да се кроз пројекте ЕБРД подрже и друге релевантне области за српску економију, а посебно индустрија.

Позивам наше партнере из ЕБРД да заједно развијамо и спроводимо такве програме који су у интересу Србије али и читавог региона, рекао је Поповић.

Данас је зелене иновационе ваучере у укупној вредности од 150.000 евра добило десет спрских компанија из различитих области привреде и за та средства оне ће моћи да ангажују научнике са различитих факултета и института који ће им помоћи у развоју њихових производа.

На церемонији доделе зелених иновационих ваучера присутнима су се обратили и министар за заштиту животне средине Горан Триван, директор ЕБРД у Србији Данијел Берг и директор сектора за енергетску ефикасност и климатске промене ЕБРД Тери МекКалион.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs