Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Побољшање положаја жена на селу један од приоритета

Побољшање положаја жена на селу један од приоритета

Београд/Њујорк, 13. март 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и председник Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је данас да ће Србија, кад је реч о родној равноправности, посебну пажњу посветити унапређењу положаја жена на селу, као вишеструко дискриминисаној и рањивој групи.

Михајловић је, обраћајући се на 62. заседању Комисије Уједињених нација за статус жена у Њујорку, истакла да је више од 50 одсто радно способних жена из руралних подручја формално незапослено, а 60 одсто нема право на пензију.

Три од четири жене раде без плате, а 74 одсто жена су помажући чланови домаћинства. Само 12 одсто жена су власнице имовине, па не могу да узму кредите нити да започну свој бизнис, док је само 17 одсто пољопривредних газдинстава регистровано на жене, објаснила је она.

Према њеним речима, Акционим планом за родну равноправност предвиђена је подршка женама на селу у виду развоја женског задругарства, промоције социјалног предузетништва, мера за равноправан приступ ресурсима, обезбеђивања бесповратних средстава за пољопривредну производњу и повећања доступности здравствених услуга и образовању.

Квалитет живота жена на селу представља кључ руралног развоја и развоја пољопривреде.

Наш задатак је да обезбедимо балансирано улагање у рурални развој, а то није само пољопривреда, већ да подстичемо повећање власништва над имовином од стране жена, побољшавамо социјалне услуге, да кроз родно одговорно буџетирање обезбедимо бољи положај мање заступљеног пола, а то су у руралном развоју жене, објаснила је она.

Михајловић је као позитиван пример у Србији навела пројекат „Упослимо 1000 жена у руралним подручјима“, који је покренула као потпредседница Владе.

Свим својим пословним партнерима поклањам рукотворине које израђују жене са села. На тај начин не само да чувамо културно наслеђе, већ помажемо да рад жена на селу буде вреднован и плаћен, подвукла је она.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs