Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Сектору рударства водећа улога у развоју привреде

Сектору рударства водећа улога у развоју привреде

Београд, 13. март 2018. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић изјавио је данас да рударство на подручју Србије има веома дугу традицију, истакавши да је наша земља због свог минералног потенцијала одувек била привлачно подручје за улагање у ову област и геолошка истраживања.


Антић је, учествујући на конференцији трговинске мисије Амбасаде Велике Британије у Србији, под називом „Balkans Mining Roadshow“, рекао да је наша земља створила погодан амбијент за долазак страних улагача и доношењем модерног Закона о рударству и геолошким истраживањима крајем 2015. године.

Он је исказао захвалност амбасадору Велике Британије у Београду Денису Кифу на подршци у организацији конференције, којој су присуствовали представници 20 британских рударских компанија.

С обзиром на то да су прошле две године од доношења поменутог закона, са задовољством можемо рећи да је тај документ оправдао сва очекивања, навео је министар.

У прилог томе, како је рекао, говори „Извештај Светске банке – анализа сектора рударства у Србији 2017. године“ у којем је тај акт високо оцењен, као и чињеница да су законом задовољени интереси како државе, тако и рударских компанија, и то захваљујући томе што смо га заједнички писали.

Према његовим речима, на тај начин је створено погодно тло за долазак успешних страних компанија, укључујући и британске.

Он је указао на то да је Србија већ сада у фази да осети бенефите имплементације закона, будући да тренутно постоји 130 истражних и 220 експлоатационих поља, са приближно 60 милиона евра инвестиција у истраживањима у 2017. години.

Један од главних показатеља пораста улагања у сектор рударства су два пројекта геолошких истраживања која спроводе водеће светске компаније у овој области, а то су "Рио Тинто"(пројекат истраживања литијума „Јадар“) и "Невсун" (пројекат истраживања бакра и злата „Чукару Пеки“), подсетио је Антић.

Он је нагласио да је, према подацима компаније "Рио Тинто", до сада у пројекат „Јадар“ уложено приближно 90 милиона долара.

Према његовој оцени, отварањем рудника Јадар створио би се потенцијал за снабдевање 10 одсто глобалне тражње за литијумом – што би позиционирало Србију као једног од водећих снабдевача важним минералима у свету.

Антић је истакао да изазова има пуно, али да Министарство рударства и енергетике улаже све своје ресурсе како би се повећао прилив иностраних инвестиција, које ће позитивно утицати на подизање БДП-а, али и развој локалних самоуправа.

Сматрамо да сектор рударства има једну од водећих улога у развоју српске привреде, закључио је министар.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs