Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Представљен пројекат за квалитетније предшколско образовање

Представљен пројекат за квалитетније предшколско образовање

Београд, 13. март 2018. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић изјавио је данас да је циљ пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ повећање приступа квалитетном предшколском васпитању и образовању за свако дете, а посебно за децу из социјално угрожених средина.


Шарчевић је истакао да је поменути пројекат вредан 47 милиона евра, додавши да ће се у оквиру тог програма подржати повећање капацитета предшколских установа кроз изградњу, пренамену или адаптацију јавних зграда и на тај начин отворити 17.000 додатних места у предшколским установама.

Пројекат ће допринети и унапређењу професионалних капацитета васпитача и унапређењу планова и програма и обухватати мере које ће повећати обухват деце из најосетљивијих група кроз грантове за најмање 30 општина, указао је министар.

Он је подсетио на то да предшколско васпитање и образовање у Србији има дугу традицију, добру и квалитетну праксу и велики стручни потенцијал.

Делатност предшколских установа у Србији годинама је развијана као мултифункционална и данас можемо бити поносни на то што интегрисани систем предшколског васпитања обезбеђује подршку целовитом развоју и добробити деце, негу, превентивно-здравствену и социјалну заштиту деце, функцију припреме за полазак у школу и целоживотно учење и подршку васпитној функцији породице, навео је Шарчевић.

Министар је оценио да је обухват деце предшколским васпитањем и образовањем и даље знатно испод просека земаља Европске уније, као и да је он посебно низак када су у питању деца из осетљивих група.

Он је навео да ресорно министарство препознаје значај васпитања и образовања на раним узрастима и да ради на повећању обухвата деце и унапређивању квалитета предшколског васпитања, додавши да је постављен добар законски оквир за остваривање тих циљева.

Шарчевић је рекао да је за унапређивање предшколског васпитања и образовања потребно још много урадити и да је предшколско васпитање у фокусу Министарства и Владе Србије.

Само заједничким посвећеним радом можемо допринети развоју система предшколског васпитања у Србији, указао је министар.

Он је навео и да је ово највећи и најкомплекснији пројекат посвећен предшколском васпитању и образовању и да представља велики изазов и шансу за све који су заинтересовани и одговорни за унапређивање подршке деци предшколског узраста и њиховим породицама.

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да је, осим, стварања нових капацитета за предшколски систем, циљ пројекта и развој квалитетних васпитача који ће бити посвећени деци.

Предшколски систем треба да превазиђе јаз настао урушавањем класичне шире породице. Ми ствари мењамо од почетка, подвукао је Вујовић и изразио очекивање да ће се овом пројекту у будућности придружити и многи други инвеститори.

Шеф канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва подсетио је на то да је улагање у образовање, нарочито у рани развој, најбоља инвестиција, и додао да ће овај пројекат донети бенефите великом броју деце, нарочито деци из осетљивих група.

У Србији је свако друго дете обухваћено предшколским образовањем, док се уписне стопе у већини држава чланица ЕУ крећу између 85 и 100 одсто.

У Србији је више од 80 одсто деце из добростојећих породица уписано у програме предшколског васпитања и образовања, у поређењу са мање од 10 одсто деце из најсиромашнијих породица.

Обухват ромске деце у просеку износи само шест одсто. Пројекат има за циљ да учини приступ раном образовању у Србији равноправнијим.

Пројекат је рађен под руководством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а реализује се уз помоћ зајма Међународне банке за обнову и развој, наводи се у саопштењу Министарства просвете, науке и технолошког развоја.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs