Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Јоксимовић – Ван дер Плас: Холандија за приступ стриктно, али правично у процесу евроинтеграција

Јоксимовић – Ван дер Плас: Холандија за приступ стриктно, али правично у процесу евроинтеграција

Београд, 13. март 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са генералним директором за европску сарадњу Министарства иностраних послова Холандије Матијасом ван дер Пласом.

Фото: Танјуг

На састанку је било речи о активностима Србије у процесу приступања Европској унији, Стратегији проширења, стању у региону и другим значајним питањима.

Јоксимовић је том приликом нагласила да је Србија јасно опредељена за наставак процеса европских интеграција, који би требало да резултира чланством у ЕУ – што и јесте стратешки интерес државе.

Она је истакла да је процес приступања најбољи механизам за реформу државе.

Стратегија проширења ЕУ, како је оценила, представља значајно политичко охрабрење и признање за Србију, пре свега у контексту резултата спровођења реформи.

Тај документ истовремено на најбољи могући начин јесте и потврда да ЕУ озбиљно рачуна на капацитете и потенцијале наше државе, као кандидата за пријем у ту организацију.

Јоксимовић је додала да ту могућност Влада Србије, као одговорна извршна власт, неће да пропусти, нагласивши да 2025. година није утврђена година пријема, већ да је треба разумети као оквиран и подстицајан термин.

Она је изразила очекивање да ће Србија за време председавања Бугарске Савету ЕУ отворити поглавља за која је спремна и да ће тренд отварања поглавља бити настављен и током аустријског и румунског председавања, која ће затим уследити.

Ван дер Плас је нагласио да се Холандија залаже за отварање поглавља на основу испуњености критеријума, јер је то најбољи начин да се јавност држава чланица увери да је проширење ЕУ кредибилна политика.

Он је навео да треба наставити са интензивним реформама у области владавине права, као и да су видљиви почетни резултати реформи које Србија спроводи, али и европска опредељеност коју исказујемо током приступања.

Директор за европску сарадњу Министарства иностраних послова Холандије похвалио је напоре која Србија улаже ради стабилности региона, која је изузетно важна и за ЕУ и државе чланице.

Ван дер Плас је прецизирао да на тај начин, али и ранијим ангажовањем током мигрантске кризе, наша држава потврђује да је поуздан партнер на којег ЕУ може да се ослони.

Саговорници, који су задовољни нивоом билатералних односа, верују да има простора за њихово свеукупно интензивирање, наводи се у саопштењу Кабинета министра за европске интеграције.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs