Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Напредак у реформи јавне управе за брже евроинтеграције

Напредак у реформи јавне управе за брже евроинтеграције

Београд, 13. март 2018. године – Министар за државну управу и локалну самоуправу у Влади Републике Србије Бранко Ружић оценио је данас да је реформа јавне управе један од три најважнија критеријума напретка Србије на пољу европских интеграција.

Фото: Танјуг

Ружић је, на отварању скупа "Изазови реформе јавне управе у Србији: Кључни налази Извештаја о праћењу СИГМА 2017", истакао да је важно то што је констатован стални напредак у многим сферама реформе јавне управе.

Он је навео да су многе активности из Акционог плана од 2015. до 2017. године биле покретачи промена у јавној управи, попут отворених података и еУправе.

Министар је истакао значај тога што је управо на основу оствареног напретка омогућено да Србија из секторске буџетске подршке ЕУ добије 80 милиона евра, што је велики подстицај да се настави крупним корацима напред.

Ружић је објаснио да је 70 милиона евра директна подршка буџету Србије, а 10 милиона евра се односи на четири пројекта, од којих два координира Министарство за државну управу и локалну самоуправу.

Он је додао и да очекује да ће се у новом Акционом плану за реформу јавне управе од 2018. до 2020. године наћи смернице шта треба поправити и унапредити.

Реформа јавне управе у великој мери опредељује оно што смо урадили претходних година, а имали смо процес рационализације јавне управе и пролазили кроз револуционарни процес реформи, како би грађани били задовољни услугама државе, нагласио је министар.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је реформа јавне управе, са владавином права и економским управљањем, једна од три кључне области за успешно приступање ЕУ.

Фабрици је рекао да је и недавно представљена Стратегија ЕУ за Западни Балкан јасно истакла значај реформе јавне управе, која се не спроводи само ради приступања Унији, већ је пре свега у интересу грађана Србије - да имају модерну, транспарентну и одговорну урпаву.

Он је навео да Унија помаже Србији у процесу реформи, и поновио да је опредељено 80 милиона евра за секторску подршку за период од три године.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs