Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Србија препозната у свету по родној равноправности

Србија препозната у свету по родној равноправности

Београд/Њујорк, 12. март 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и председник Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић присуствовала је данас свечаном отварању 62. заседања Комисије УН за статус жена у Њујорку и том приликом истакла важност тога што Србија има представника на овако значајном скупу.


Михајловић је указала на то да су Србија и Координационо тело препознати по ономе што су у претходне три године урадили на унапређењу родне равноправности.

Нигде у свету женама није лако, па ни код нас, зато је наш задатак да стварамо једнаке услове за жене и мушкарце, поручила је она.

Србија је, како је подсетила, у претходних неколико година унапредила свој законодавни систем, усвојила Стратегију и Акциони план за родну равноправност, али и увела Индекс родне равноправности и родно одговорно буџетирање.

Поносно могу да кажем да је Србија данас добар пример за многе земље по достигнућима у овој области, посебно ако говоримо о родно одговорном буџетирању и Индексу родне равноправности, навела је Михајловић.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш рекао је да данас живимо у доминантно мушком свету у ком влада доминантно мушка култура и да је то разлог зашто је оснаживање жена важно.

Сексистичко понашање и стереотипи распрострањени су свуда – у владама, цивилном сектору, уметности, медијима. Градећи равноправно друштво, омогућујемо женама да остваре своје потенцијале, али и стварамо стабилно друштво. Сви мушкарци треба да се укључе у борбу за родну равноправност и због тога сам ја поносни феминиста, истакао је Гутереш.

Извршни директор Агенције Уједињених нација за родру равноправност и оснаживање жена (UN Women) Пхумзиле Мламбо–Нгцука изјавила је да је унапређење положаја сеоских жена важно за остваривање циљева одрживог развоја у Агенди 2030.

Сви знамо значење речи женска права, али да би их остварили морамо предузети акције. Од овогодишњег заседања очекујем да поделимо примере добре праксе и изнедримо решења за жене на селу које представљају вишеструко дискриминисану категорију жена, поручила је она.

Обраћање Михајловић пред Комитетом УН за статус жена предвиђено је у уторак, 13. марта, од 10 часова по локалном времену, односно у 15 часова по средњеевропском времену.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs