Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Нови кораци на подстицању мера популационе политике

Нови кораци на подстицању мера популационе политике

Београд, 8. март 2018. године – Савет за полулациону политику усвојио је данас ревидирану Стратегију за подстицање рађања која успоставља значајну везу између политике подстицања рађања и политике према старима, односно политике према миграцијама.

Славица Ђукић Дејановић и Ана Брнабић

Документ, који би ускоро требало да буде усвојен и на седници Владе, има низ нових мера које уважавају резултате истраживања, а која су у овој сфери рађена у периоду од девет година, између две стратегије.

Влада Србије је за ову годину за мере популационе политике определила 566 милиона динара, готово пет пута већу суму у односу на претходну годину.

Седници је председавала председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, а присуствовала је и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, уједно и заменица председнице Савета за популациону политику.

На седници Савета се дискутовало и о могућности за стимулисање социјално одговорних послодаваца који дају подршку родитељима, а Брнабић је од представника Привредне коморе Србије затражила да предложе награде за социјално одговорне компаније.

Такође, Савет је информисан да је у току истраживање у вези са плановима студената, будућим миграционим кретањима, како унутар Републике Србије, тако и ван њених граница, као и о њиховим ставовима о одласку из земље.

Упитник је попунило 11.000 студената, односно пет одсто од укупно уписаних у 2016. години.

Циљ истраживања је обезбеђивање поузданих података који ће бити коришћени као добра основа за управљање миграцијама младих, високообразованих људи, а послужиће и за планирање активности и креирање конкретних механизама и мера у овој области ради стварања повољног амбијента за останак младих у Србији или њихов повратак у земљу након завршетка студијских програма у иностранству.

Истраживање спроводе Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Републички завод за статистику.

Резултати ће бити представљени током маја 2018. године.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs