Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Покренут пројекат "Кључни кораци ка родној равноправности"

Покренут пројекат "Кључни кораци ка родној равноправности"

Београд, 8. март 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и председник Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је данас да је 8. март прилика да се жене запитају како се данас боре за своја права, нагласивши да им права нико није поклонио, већ су се за њих избориле.


Михајловић је истакла да је Међународни дан жена прилика да се сетимо свих жена које су се пре више од једног века бориле и избориле за већу економску, политичку и социјалну равноправност.

Она је истакла да зато и данас жене морају гласно да кажу "Желимо слободу да успемо! Желимо једнаку плату за наш рад! Желимо да род не одређује наше занимање! Желимо да мењамо стереотипе о женама".

Михајловић је, укључивши се на конференцију коју су организовали Координационо тело, UN Women и Делегација ЕУ у Србији, навела да је Србија доста урадила на пољу родне равноправности у последњих неколико година, али да нам предстоји још доста посла.

Са партнерима попут UN Women и Делегацијом ЕУ у Србији померали смо границе, рекла је она.

Јачали смо механизме за родну равноправност, први пут смо увели мере на које можемо бити поносни – било да говоримо о Индексу родне равноправности, родно одговорном буџетирању или ономе што се очекује, а то је реализација ИПА програма вредног два милиона евра, указала је Михајловић.

Она је додала да је поносна и што данас, по први пут у Србији, покрећемо светску кампању "He For She", јер, то и јесте суштина – да се заједно, жене и мушкарци, не жене против мушкараца, боримо за друштво једнаких шанси за све нас.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да жене у Србији нису мањина, већ огроман и неискоришћени потенцијал друштва и том приликом истакла одличну сарадњу са Координационим телом.

Уколико је неко покренуо тему родне равноправности и радио на томе, како је истакла, то је Зорана Михајловић и то је важно рећи.

Ми имамо сјајну сарадњу и сада крећемо у реализацију ИПА програма вредног два милиона евра. У питању су бесповратна средства намењена јачању капацитета и институција за родну равноправност, али и за директне грантове за економско оснаживање жена, посебно оних на селу, рекла је Јоксимовић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је главни циљ потпуна имплементација принципа родне равноправности и кроз процес придруживања, а ЕУ ће пружити снажну подршку Србији да оствари ове циљеве.

Подршка ЕУ Србији на путу ка придруживању ЕУ чврста је и јасна. Због тога започињемо са спровођењем трогодишњег пројекта "Кључни кораци ка родној равноправности", указао је он.


Фабрици је рекао да је циљ ове интервенције јачање административних капацитета за родну равноправност и постизање значајног напретка у имплементацији европских и националних обавеза у оквиру родне равноправности.

Радићемо са тимом Зоране Михајловић, Министарством за европске интеграције и UN Women, нагласио је он.

Заменик регионалног директора UN Women из Истанбула Сабин Фрејзер рекла је да је оснаживање жена једна од кључних тема Агенде за одрживи развој 2030.

Различита истраживања показују да једнака права која жене и мушкараци у Србији имају не значе и једнак положај. Иако су родна равноправност и права жена саставни део стратешких и других докумената у Србији, она нису увек имплементирана, чиме се одржава неравноправан положај мушкараца и жена, истакла је Фрејзер.

Стога сам јако срећна што данас са ЕУ и партнерима – Координационим телом за родну равноправност и Министарством за европске интеграције – покрећемо трогодишњи пројекат "Кључни кораци ка родној равноправности", рекла је она.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs