Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Јоксимовић и Дитман: Наставак реформи најважнији за напредак Србије на европском путу

Јоксимовић и Дитман: Наставак реформи најважнији за напредак Србије на европском путу

Београд, 8. март 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором СР Немачке у Београду Акселом Дитманом о Стратегији проширења ЕУ и о европским интеграцијама Србије.


Јоксимовић је током састанка, на којем је било речи и о резултатима реформи које се у процесу приступања ЕУ спроводе у нашој земљи, билатералним односима и другим важним темама, изразила захвалност Немачкој, као значајном стратешком партнеру и највећем билатералном донатору Србије, за свеукупну помоћ и подршку у процесу европских интеграција.

Она је навела да то потврђује и податак да је Немачка, у протеклих 15 година, издвојила 1,6 милијарди евра бесповратне помоћи за различите пројекте.

Јоксимовић је оценила да Стратегија проширења представља пре свега, јасан политички сигнал и охрабрење, који потврђује да се на Србију као кандидата за чланство у ЕУ озбиљно рачуна.

Стратегија је, истовремено, и велики подстицај како за државу, тако и за њене грађане да наставе са започетим реформама, које су најбољи механизам за свеукупан развој државе, истакла је она.

Јоксимовић је навела и да Србија разуме да 2025. година није зацртана и обећана година пријема, већ да представља оквир и подстицај.

Она је истакла да очекује да ће Србија током председавања Бугарске Савету ЕУ отворити поглавља за која је спремна, и да верује да ће позитиван тренд приступања бити настављен и за време председавања Румуније, у другој половини године.

Те две државе су, уосталом, као и Аустрија, која ће председавати Савету ЕУ у првој половини идуће године, проширење ЕУ поставиле као приоритет, подсетила је она.

Дитман је истакао да Стратегија проширења представља снажан позитиван сигнал за Србију и стога ће Немачка наставити да даје јасну подршку Србији у наставку процеса приступања.

Он је нагласио значај даљих реформи у поглављима 23 и 24, као и важност реформе правосуђа, о којој се разговара у оквиру приступних преговора и која јача независност судства, али и борбу против криминала и корупције, мањинска права и медијске слободе.

Амбасадор Немачке је оценио да је Србија поуздан и кредибилан партнер на којег ЕУ може озбиљно да рачуна, нарочито када је стабилност региона у питању.

Саговорници су констатовали да су односи двеју држава добри, а тај податак поткрепљују немачке инвестиције у привреду Србије, као и да се развијају на обострано задовољство, наводи се у саопштењу Кабинета министра за европске интеграције.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs