Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Продубљивање сарадње са Ербасом у сфери одбрамбене технологије

Продубљивање сарадње са Ербасом у сфери одбрамбене технологије

Београд, 8. март 2018. године – Министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин изјавио је данас да ће сарадња са компанијом Ербас бити подигнута на виши ниво, и да ће Завод "Мома Станојловић" бити регионални центар за одржавање Ербасових хеликоптера.

Фото: mod.gov.rs

Вулин, који се данас састао са Цезаром Санчезом Лопезом, потпредседником компаније Ербас за југоисточну Европу и Израел, изразио је задовољство сарадњом са том компанијом.

Министар је нагласио да, и када је у питању набавка хеликоптера Х 145м, све иде по плану и да се до краја године очекује испорука два хеликоптера, по један за Министарство одбране и за МУП.

Завод "Мома Станојловић" ће у будућности имати способност и могућност да постане регионални центар за одржавање Ербасових хеликоптера, али и за одржавање наших "газела" и биће у стању да значајно развије своје капацитете, нагласио је он.

То значи, како је истакао, усвајање нових технологија и знања, запошљавање људи и наш излазак на трећа тржишта, при чему ће Завод имати сигурну будућност.

Вулин је подсетио на то да је Министарство одбране наручило шест хеликоптера, а Министарство унутрашњих послова три.

Имаћемо четири борбена хеликоптера, а два ће бити намењена за спасавање и тражење. Сви ће бити опремљени најмодернијом техником. Купили смо изузетан нападачки систем, а биће опремљени и делом нашег наоружања, нагласио је он.

Министар је навео да се управо ради са немачким техничарима на томе како да се поставе одређени типови нашег наоружања, на пример митраљеска гондола 12/7 и како да се поставе одређени бацачи невођених ракета.

Вршилац дужности помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић истакао је да је један од озбиљних бенефита за Србију у овом послу технолошка сарадња са Ербасом.

Они су једна од две највеће компаније у авио-индустрији у свету, технологије са којима располажу су на највишем нивоу, а то је веома велика ствар за одбрамбену индустрију Србије и генерално српске одбрамбене технологије - да се укључе у списак добављача и носилаца такве врсте технологије, рекао је он.

Милорадовић је додао да се "пакет" остварује интензивно, и док се производе хелихоптери врше се одговарајуће припреме у Заводу "Мома Станојловић".

Он је навео да инвестиције које је Влада Србије издвојила прошле године, с циљем да се капацитети Завода подигну на одговарајући ниво, иду у том правцу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs