Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Посветити пажњу родној равноправности у области рада

Посветити пажњу родној равноправности у области рада

Београд, 8. март 2018. године – Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије и шведска компанија „Икеа“ организовали су данас, поводом 8. марта – Међународног дана жена, конференцију са које је поручено да је родна равноправност боља за све.


Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Јованка Атанацковић истакла је да равноправност значи напредак, синергију мушке и женске енергије, слободу избора, ненасилно друштво, ослобођење од предрасуда и препрека.

Она је подсетила на то да Србија данас има 34,4 одсто посланица, као и председницу и потпредседницу Владе, председницу Скупштине, гувернерку Народне банке, али да је положај жена у Србији и даље тежак.

Такође, како је додала, у нашој земљи има само 30 одсто предузетница, само седам одсто градоначелница, док је живот жена на селу посебно тежак.

Представник Координационог тела за родну равноправност Љиљана Лончар указала је на то да је држава урадила пуно у претходном периоду, пре свега у постављању стратешког и нормативног оквира.

Усвојили смо важне законе и стратегије, покренули родно одговорно буџетирање, усвојили Индекс родне равноправности. Али, родни стереотипи и предрасуде још су дубоко укорењени у нашем друштву, подвукла је она.

Зато смо се данас и окупили са значајним партнерима како бисмо посебну пажњу посветили родној равноправности у области рада и запошљавања, објаснила је Лончар.

Према њеним речима, сви заједно морамо допринети постепеној промени раширених ставова да је најважнија врлина жене да буде добра домаћица, а да руководећа места у пословном свету припадају мушкарцима.

Амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин рекао је да је Шведска још 70-их година прошлог века кренула у борбу за родну равноправност.

Изменили смо порески систем, донели важне законе и посвећено их примењивали. Данас је ситуација у Шведској много боља. Равноправност жена и мушкараца је важна за друштво, бизнис и борбу против насиља, рекао је Лундин.

Компанија „Икеа“ у Србији има једнак број жена и мушкараца на руководећим позицијама, као и једнак број запослених.

Једини начин да направимо искорак у друштву када је родна равноправност у питању јесте да се сви ујединимо у том процесу – компаније, државне институције и невладин сектор, рекла је Сари Броди, менаџерка у „Икеа групи“.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs