Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Постигнут договор о извозу брашна у Македонију

Постигнут договор о извозу брашна у Македонију

Београд/Скопље, 7. март 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас у Скопљу да ће Македонија наставити увоз брашна из Србије, додавши да наша земља неће уводити контрамере.

Фото: Tанјуг

Љајић је, након састанка са делегацијом Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Македоније, рекао у изјави за агенцију Тањуг да је данас потписано десет закључака везаних за трговинске односе Србије и Македоније и формиран заједнички Комитет за решавање ванцаринских баријера.

Он је поручио да то практично значи да на границама неће бити задржавања робе из Србије, уз напомену да су договор који је постигнут у Скопљу прихватили и српски млинари.

Потпредседник Владе је подсетио на то да је проблем настао када су македонске власти пре две недеље увеле ванцаринске баријере на извоз брашна из Србије, иако на њиховом тржишту постоји мањак како брашна, тако и пшенице.

Према његовим речима, на првој седници мешовитог српско-македонског комитета, која би требало да се одржи у Београду 14. марта, тражиће се дугорочно одрживо решење за уклањање свих ванцаринских баријера и повећање трговинске размене двеју земаља.

Такође, Љајић је нагласио и да би било потпуно непримерено да се уђе у трговински рат са Македонијом у моменту када предстоји заједничка седница двеју влада 21. марта у Нишу.

Он је објаснио да је један од резултата данашњих разговора и компромис да се на паковањима од једног, два и пет килограма брашна лепе маркице у Србији, као што се то до сада чинило, а да се на паковања од 25 и 50 килограма акцизне маркице лепе у Македонији.

Фото: Танјуг

У наредних 30 дана тражиће се трајно и системско решење за овај конкретан проблем. Данас смо учинили важан корак и то је договор који су прихватили наши извозници млинари, напоменуо је потпредседник Владе.

Љајић је потврдио да постоји спремност обе стране да се овакве ситуације више не понављају јер је циљ, пре свега Србије, да се робна размена повећа на милијарду евра, а то не може да се учини ако се уводе баријере.

Македонија је за нас седмо извозно тржиште, где пласирамо 560 милиона евра робе и то желимо да повећамо, али не можемо уколико нам стално уводе баријере. Договорили смо се да се у потпуности примењују споразуми о признавању међусобних сертификата како се камиони не би задржавали на границама, истакао је он.

На састанку је договорено и да комитет двеју држава у предвиђеном року анализира оправданост увођења маркица и, ако постоји сагласност привредних комора, радиће се на њиховом потпуном укидању.

Међу закључцима је и да су државе потписнице сагласне да се преко надлежних институција појачају контроле ради сузбијања нелегалне трговине пољопривредно-прехрамбеним производима, као и да се две државе обавезују да у потпуности поштују међусобне билатералне споразуме о фитосанитарној сарадњи и сарадњи у области безбедности хране и ветеринарства, потписане 2012. године.

Такође, државе се обавезују да у будућности не примењују било какве баријере у међусобној трговини пољопривредно-прехрамбеним производима и да ће радити на убрзавању и олакшавању процедура на граничним прелазима, како би се омогућио брз проток робе, што је у духу Берлинског процеса и стварања заједничког економског простора.

Договорено је и да ће комитет двеју држава одржавати седнице најмање једанпут у три месеца ради праћења постигнутих резултата, као и спречавања нових појава нецаринских баријера и препрека слободном протоку робе и услуга.

Закључке је у име Републике Србије потписао потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, а у име Републике Македоније министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Љупчо Николовски.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs