Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Србија урадила много на спречавању прања новца

Србија урадила много на спречавању прања новца

Копаоник, 7. март 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да није тачно да Србија нема систем за спречавање прања новца и финансирање тероризма, оценивши да извештај Међународног тела за борбу против прања новца (ФАТФ) не одражава стање ствари у нашој земљи.


Брнабић је у обраћању на затварању Копаоник бизнис форума, а у вези са извештајем међународног тела за борбу против прања новца (ФАТФ), подсетила на то да је наша земља у време мигрантске кризе добила похвале од Европске комисије и земаља широм света, не само због хуманог поступања с мигрантима, већ и зато што је спречила било какво финансирање тероризма.

Она је објаснила да су у том извештају коришћени неки стандарди са којима се не слажу чак ни многе земље ЕУ.

Србија се, наиме, нашла на листи за мониторинг ФАТФ, а неки су медији, али и поједини политичари пренели да је она на "црној листи" заједно са земљама које учествују у прању новца, ничим то не спречавају и дотурају новац терористичким организацијама.

Председница Владе је, међутим, рекла да то није тачно и да је Србија од тог извештаја којим је стављења под мониторинг већ напредловала и усвојила чак шест системских закона којима се ова област боље системски уређује.

Осим тога смо имплементирали 35 од 40 препорука из тог извештаја и једина смо земља у региону која је процесуирала и осудила правоснажним пресудама и физичка и правна лица за кривично дело прање новца, нагласила је она.

Премијерка је поновила да извештај ФАТФ не одражава стање ствари данас у Србији, те навела да је осим ЕК још 15 чланица ФАТФ било недвосмислено против тога да се Србија стави "под присмотру" и чак иступило са састанка тражећи аргументовано да се наша земља не ставља на ту листу.

Међу њима су биле Кина, Турска и Русија, али и Италија, Швајцарска, Јужна Африка и много других земаља као и Светска Банка, која је посматрач.

Сви они су рекли да мора да се призна да је Србија учинила у последњих годину дана значајне стратешке помаке, да је много урадила и да има политичку вољу на највишем нивоу председника Републике, председника Владе и потпредседника, министра унутрашњих послова који води координационо тело за решавање осталих препорука, због чега нису били за усвајање извештаја, рекла је Брнабић.


Она је додала да је, нажалост, једна земља, а то је без сумње САД, инсистирала да се извештај ипак усвоји.

Тиме је, како је оценила, Србија дошла под појачани мониторинг упркос противљењу свих ових земаља превасходно и пре свега ЕК, која први пут није преузела ову листу, што је показатељ да је Србија урадила много.

Могу да гарантујем да ће Србија до краја лета усвојити и апсолутно имплементирати све препоруке тог извештаја и видећемо да ли ћемо и тада бити на тој листи, подвукла је председница Владе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs