Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Ова година важна за даљи напредак Србије ка ЕУ

Ова година важна за даљи напредак Србије ка ЕУ

Београд, 7. март 2018. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић разговарала је данас са амбасадором Велике Британије у Београду Денисом Кифом, који је том приликом истакао подршку те земље европском путу Србије.


Киф је нагласио да је ово важна година за даљи напредак Србије ка ЕУ, посебно узимајући у обзир недавно усвојену Стратегију проширења Уније.

Кубуровић и амбасадор Киф су указали на то да Велика Британија подржава Србију и путем донаторских фондова и у том смислу истакли пројекат „Унапређење ефикасности правосуђа“, који је спроводио British Council.

Министар правде је истакла да највећи изазов у оквиру Поглавља 23 тренутно представља израда уставних амандмана у области правосуђа.

Она је додала да је Министарство правде омогућило транспарентан и инклузиван процес и да су током девет месеци, колико траје јавна расправа, сви заинтересовани могли да Министарству упуте критике, сугестије и предлоге писменим путем, али и да изнесу своје мишљење и на округлим столовима.

Кубуровић је указала на то да ће након завршетка јавне расправе Министарство правде усагласити текст нацрта уставних амандмана и проследити га Венецијанској комисији, без чијег позитивног мишљења се неће ићи у даљу процедуру усвајања.

Амбасадор Велике Британије је рекао да је дискусија важна, као и транспаретност тог процеса.

Такође, Кубуровић и амбасадор Киф су постигли сагласност о томе да измена Устава није питање само једне стране, већ целе државе и свих грађана.

Министар правде је говорећи о борби против корупције, као важном потпоглављу у оквиру Поглавља 23, подсетила на то да је 1. марта почела примена новог Закона о организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала, тероризма и корупције и да су у складу са њим формирана четири регионална центра за борбу против корупције при вишим судовима и тужилаштвима у Београду, Новом Саду, Краљеву и Нишу.

Такође, она је изнела податак да је до почетка примене тог закона обуку на Правосудној академији прошло више од 600 судија, заменика јавних тужилаца, полицијаца и представника других надлежних органа, а да су управо обука и ефикасна примена закона део пројекта који финансира ЕУ „Превенција и борба против корупције“, наводи се у саопштењу Министарства правде.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs