Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Стварање једнаких могућности за жене и мушкарце

Стварање једнаких могућности за жене и мушкарце

Београд, 7. март 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и председник Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је данас да се женама морају створити једнаки услови у свим областима живота као што их имају мушкарци.


Михајловић је, на представљању резултата иницијативе "Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима", истакла да више од 60 одсто жена које живе на селу нема право на пензију, а свега 17 одсто њих су власнице имања.

Она је објаснила и да један од разлога због чега инсистира на томе да се закон о родној равноправности донесе што пре јесте и тај што је насиље над женама често присутно, а о равноправности полова се недовољно говори.

Закони су донети и они се примењују, а оно што недостаје јесте много више разговора о овој теми, којом се морамо бавити од малих ногу, указала је Михајловић.

Она је навела да је зато инсистирала на томе да се закон о родној равноправности што пре донесе, јер управо он садржи део који се зове превенција, и поручила да морамо да створимо ненасилно друштво.

Жене су данас у Србији за приближно 20 одсто мање плаћене за исти посао у односу на мушкарце, нагласила је она, додавши да је иницијатива "Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима" дала прве резултате, јер је за осам месеци, колико траје, посао добила 341 жена.

АУДИО: Представљање резултата иницијативе "Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима".Запослене жене, како је навела, најчешће се баве израдом ручних производа у својим срединама, а затим, уз подршку компанија, НАЛЕД-а и државе, ти производи стижу у државне институције и у канцеларије великих међународних компанија.

Извршни директор НАЛЕД-а Виолета Јовановић истакла је да је 50 одсто жена и младих на селу незапослено, те да је акција "Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима" до сада обезбедила више од 7.500 радних сати за жене у српским селима.

Јовановић је објаснила да НАЛЕД заговара доношење закона о занатству, као и да се изједначе субвенције за занатлије и велике компаније, јер је тај однос тренутно један према пет у корист великих играча.

Михајловић је данас уручила плакете представницама различитих удружења из Србије и компанијама као захвалност за промоцију женског предузетништва.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs