Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Европска перспектива унапређује односе Србије и Грузије

Европска перспектива унапређује односе Србије и Грузије

Београд, 7. март 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да су посвећеност европској перспективи и међусобно поштовање територијалног интегритета важне тачке у билатералним односима Србије и Грузије.


Јоксимовић је, на конференцији за новинаре одржаној након састанка са потпредседником Владе и министром иностраних послова Грузије Михаилом Џанелидзеом, похвалила Грузију на изузетном напретку у испуњавању услова из Споразума о придруживању и Споразуму о слободној трговини.

Она је оценила да односи Србије и Грузије могу да се унапреде, пре свега, у области економије, и предложила интензивније сусрете привредних делегација двеју земаља.

Грузија има изузетно повољан амбијент за инвестирање и пословање и високо је рангирана на "Дуинг бизнис листи" Светске банке, а искуства те земље у том смислу су нам врло драгоцена, нагласила је Јоксимовић.

Србија је, како је навела, понудила Грузији експертску, техничку и политичку помоћ у процесу придруживања ЕУ без обзира на тренутно различите перспективе које Србија има као кандидат, а Грузија као најнапреднији члан такозване политике источног партнерства.

Јоксимовић је навела да је Грузија врло заинтересована за наше знање и искуство у досадашњем процесу ЕУ интеграција, што је, како је додала, за нас велика сатисфакција јер и ми постајемо земља која може да своје искуство дели са другима.

Према њеним речима, то је такође знак вредновања онога што је Србија постигла у претходном периоду.

Она је истакла да као важну тачку у развоју билатералних односа Србије и Грузије види међусобно поштовање територијалног интегритета и суверенитета двеју земаља.


Јоксимовић је подсетила на то да Грузија поштује територијални интегитет Србије, али и да наша земља на принципијелним основама подржава територијални интегритет Грузије.

Грузија у Србији има партнера који може да јој на кредибилан начин помогне у процесу придруживања ЕУ, поручила је она и најавила узвратну посету Грузији за неколико месеци, када ће бити прецизирани облици сарадње између две земље.

Џанелидзе је указао на то да су добри односи двеју земаља и два народа засновани на пријатељским односима у тежњи Србије и Грузије да буду пуноправне чланице европске породице земаља.

Он је честитао Србији на резултатима постигнутим у процесу европских интеграција, и додао да је његова земља веома заинтересована за успех који Србија остварује на том путу, јер такође тежи чланству у ЕУ.

Према његовим речима, европске интеграције отварају нове могућности за билатералну сарадњу у различитим областима – економској размени, транспорту, енергетици, екологији и другим областима.

Такође, он је истакао да Грузија поштује територијални интегритет и суверенитет Србије у складу са међународним принципима и правилима.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs