Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Потписан споразум о визној либерализацији између Србије и Грузије

Потписан споразум о визној либерализацији између Србије и Грузије

Београд, 7. март 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и потпредседник Владе и министар иностраних послова Републике Грузије Михаил Џанелидзе потписали су данас Споразум о укидању виза за грађане двеју држава.


Дачић је, након сусрета са Џанелидзеом, у обраћању медијима пренео да је постигнут договор о томе да Влада Србије на сутрашњој седници донесе једнострану одлуку о укидању виза за грађане Грузије, будући да је Влада Грузије већ усвојила такву одлуку.

Он је објаснио да грађанима Србије тренутно нису потребне визе за путовање у Грузију, а како се не би чекала ратификација споразума у Скупштини Србије, одмах након објављивања одлуке Владе, ступиће на снагу визна либерализација између Грузије и Србије.

Такође, како је нагласио, договорено је да се, с обзиром на то да нема амбасада у главним градовима, одреди по један дипломата који ће интензивно радити на унапређењу односа.

У том смислу, Србија је веома заинтересована за унапређење билатералних односа са Грузијом, нагласио је Дачић, додајући да у тим односима нема отворених питања.

Он је истовремено изразио захвалност Грузији на принципијелном ставу о територијалном интегритету и суверенитету наше земље.


Дачић је поручио да и Србија има чврсту позицију и да такође недвосмислено подржава суверенитет и територијални интегритет Грузије, уз захвалност тој земљи на гласању у међународним организацијама, као на пример против чланства Косова у Унеску.

Наши братски односи нису довољно развијени у свим областима и зато
би требало више да се ради на увећању трговинске размене, поручио је први потпредседник Владе.

Џанелидзе је истакао да му је ова посета поново показала да су односи двеју земаља засновани на пријатељству и заједничким вредностима.

У потпуности подржавамо суверенитет и територијални интегритет Србије и захвални смо на принципијелном ставу Србије према суверенитету и територијалном интегритету Грузије. То је од кључног значаја за наставак сарадње засноване на принципима важним за наше земље и међународне ставове, рекао је он.

Такође, Грузија је спремна да подели своја искуства са Србијом, поручио је Џанелидзе, додавши да верује у европску будућност и чланство у ЕУ за обе земље.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs