Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Србија у глобалној акцији о родној равноправности на интернету

Србија у глобалној акцији о родној равноправности на интернету

Београд, 7. март 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић изјавио је, на отварању уређивачког маратона #WikiGap, да се наша земља данас придружила глобалној иницијативи о родној равноправности на интернету.

Фото: tanjug.rs
Ружић је на уређивачком маратону на тему "Жене – лидерке из сенке" објаснио да ће овај глобални догађај, у оквиру којег је одржан уређивачки маратон у Београду, после 8. марта бити организован у више од 50 земаља – од Шведске преко Индонезије, па до Египта и Колумбије.

Он је указао на то да 90 одсто садржаја на Википедији креирају мушкарци, а број чланака о мушкарцима је четири пута већи него о женама, а како би се допринело прецизнијој слици о томе, Министарство спољних послова Шведске и Викимедија покренули су глобалну иницијативу, којој се Србија данас прикључила.

Ружић је оценио да уређивање од стране мушкараца не значи да жене нису присутне, али да би свакако тај однос требало да се промени.
Министар је изразио задовољство тиме што постоји ИТ центар као што је Српско-корејски, и подсетио на то да су у њему одржане обуке са више од 1.200 полазника.

Србија свакако иде у добром смеру и то је од великог значаја за све, истакао је Ружић и пожелео срећу учесницима уређивачког маратона.

Амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин поручио је да је важно да се пише о женама – лидеркама из сенке, и изразио задовољство тиме што Београд учествује у тој глобалној акцији.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs