Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Већа наплата доприноса од планираног

Већа наплата доприноса од планираног

Копаоник, 6. март 2018. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је наплата доприноса већа од планираног износа и да ће, уколико се овакав тренд настави, до краја године дотације из буџета за исплату пензија бити мање.

Фото: tanjug.rs
Ђорђевић је на Копаоник бизнис форуму истакао да је до 13. фебруара наплаћено 2,9 милијарди динара доприноса више од очекиваног, и у том периоду мање је трансферисано из буџета за 6,19 милијарди динара.

Он је нагласио да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања посебно фокусирано на четири области, а то су запошљавање, пензије, нормативи и сузбијање рада на црно.

И ове године, како је рекао, задржане су мере активне политике запошљавања, посебно тешко запошљивих категорија, као и мере унапређења радне снаге кроз разне обуке.

Министар је најавио и измене и допуне неколико закона, попут закона о раду, о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство, о социјалним предузећима и о социјалним картама.

Према његовим речима, социјалне карте ће омогућити да имамо све податке о социјално-економском статусу појединаца, тако да ће социјалну помоћ имати они којима је она стварно потребна.

Веома важан сегмент у раду Министарства представља и борба против рада на црно, при чему најважнију улогу у том процесу има Инспекторат рада, објаснио је министар.

У складу са тим, радиће се на стварању бољих материјалних услова и повећању овлашћења инспектора, смањењу администрирања, усклађивању радног времена са радним временом послодавца, повећању броја инспектора, повећању покретљивости и набавци возила.

Он је уједно исказао захвалност скандинавским земљама са којима Министарство спроводи неколико пројеката, а то су – социјалне карте, сузбијање рада на црно, задржавање младих, СОС телефон и родна равноправност.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs