Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Јасна европска перспектива Србије уз наставак реформи

Јасна европска перспектива Србије уз наставак реформи

Београд, 6. март 2018. године – Министар европских интеграција у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић и вршилац дужности министра иностраних и европских послова Словачке Иван Корчок потписали су данас Меморандум о сарадњи два министарства у области европских интеграција.

Фото: ТВ Фонет

Јоксимовић је оценила да је потписивање овог документа показатељ да је Словачка пријатељ политике проширења ЕУ и да Србију препознаје као најозбиљнијег кандидата за чланство у Унији, најавивши да ће наша земља у наредним годинама убрзати реформске процесе у бројним областима и да ће настојати да сва поглавља отвара и затвара.

Она је изразила захвалност Словачкој на конструктивној подршци отварању свих поглавља за које је Србија технички спремна, јер отварањем што више поглавља Европска комисија, а пре свега грађани Србије, могу да мере степен остварених реформи.

Волела бих да грађани разумеју да је отварање поглавља важно јер показује да смо достигли одређени стандард, али да је тек затварање поглавља завршетак процеса реформи у одређеној области, рекла је Јоксимовић.

Поглавља 23 и 24 важна су за процес ЕУ интеграција јер су услов за отварање свих других поглавља, истакла је она, уз оцену да је у Србији присутна погрешна реторика када је реч о овим поглављима.

Мислим да смо упали у замку да се говори како су најважније само реформе у овим поглављима као да до сада ништа није урађено на том пољу. А Србија је много урадила за своје грађане у погледу поглавља 23 и 24, иако има још много посла, поручила је Јоксимовић.

Она је подсетила на то да Србија, за разлику од других држава које преговарају о чланству у ЕУ, има посебан Акциони план у оквиру Поглавља 23 за националне мањине, у чијем су доношењу учествовали представници свих савета националних мањина, а којим Србија показује да мултиетничност и мултикултуралност сматра предношћу, а не маном.

Поглавље 23, како је истакла, не односи се само на уставне амандмане важне за реформу правосуђа као предуслова владавине права, већ и на борбу против корупције, процесуирање ратних злочина, медијске слободе, људска и мањинска права, док се Поглавље 24 односи на борбу против организованог криминала, миграције, борбу против тероризма.

Корчок је поручио да је ЕУ отворена за проширење, али да до чланства нема пречица, те да Србија мора да реши сва питања, као и посебно осетљиво питање односа Београда и Приштине.

Он је навео да Словачка сматра Србију веома блиским партнером на Западном Балкану, као и да добру сарадњу на политичком нивоу треба пренети и на економију.

Неколико година смо се у ЕУ више бавили собом и унутрашњим изазовима, а сада имамо председавање Бугарске, очекује нас и самит земаља Западног Балкана, тако да видим позитивну динамику, навео је Корчок.

Он је оценио да Стратегија ЕУ за Западни Балкан потврђује да су земље чланице посвећене проширењу, и изразио уверење да ће свака земља наћи свој пут који ће је водити ближе и ближе ка ЕУ.

Србија је на добром путу, слушао сам шта је Јадранка Јоксимовић говорила и знам да напредујете, као и да знате шта још треба да урадите.

Није новост за вас када кажем да су 23 и 24 кључна поглавља, зато позивам Владу и Скупштину да заједно раде и да остварите што више резултата, поручио је словачки министар.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs