Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Србија сутра уводи контрамере Македонији због брашна

Србија сутра уводи контрамере Македонији због брашна

Београд, 6. март 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је да ће наша земља од сутра увести контрамере македонским увозницима због спора око брашна.

Љајић је у изјави за данашње издање дневног листа "Данас" истакао да су први пут ове, али већ 13. пут у последњих седам година, Србија и Македонија у спору због брашна, наводећи да на месечном нивоу због тога наша земља губи 200.000 евра.

Он је подсетио на то да су македонске власти увеле пре две недеље мере и отежале извоз брашна из Србије, због чега српски произвођачи и извозници брашна траже од Владе Србије да што пре реагује контрамерама.

Власти у Македонији су, како је објаснио, одлучиле да се брашно из Србије убудуће шаље у Македонију без македонских маркица, које се добијају тек након фитосанитарног прегледа, што у пракси може да потраје и цео месец.

Према његовим речима, аргумент македонске стране за ту меру јесте да хоће да спрече шверц, јер се део брашна након увоза директно дистрибуирао малим пекарама, што они нису могли да исконтролишу.

Други разлог је тај што тврде да део брашна са маркицама налепљеним у Србији завршава на Косову, што такође не могу да контролишу, навео ј Љајић.

Он је пренео да је македонској страни предложено да Србија контролише маркице у нашој земљи, а Македонци на својој територији, уз сарадњу инспекција које би размењивале информације, што није прихваћено, а изостао је и адекватан контрапредлог.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs