Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Отворена нова фаза у односима са ММФ-ом

Отворена нова фаза у односима са ММФ-ом

Копаоник, 5. март 2018. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Душан Вујовић изјавио је данас да је Србија отворила нову фазу у односима са Међународним монетарним фондом (ММФ) и у дефинисању економских политика у земљи.

Фото: tanjug.rs
Вујовић је на пленарној седници под називом "Владина достигнућа, проблеми и решења" на Копаоник бизнис форуму, подсетио на то да је Србија пре десетак дана окончала трогодишњи програм фискалне консолидације са ММФ-ом, који је започела крајем 2014. године и који је био заснован на три стуба.

Један стуб је била макроекономска стабилизација, други оздрављење финансијског сектора, а трећи уклањање свих проблема у домену реалне економије, указао је министар.

Он је истакао да је Србија, као што је пројектовала, успела да доведе у равнотежу две линије – расходе и приходе, захваљујући чему смо у 2017. години имали буџетски суфицит од 1,2 одсто БДП-а, а планирали смо дефицит од 1,7 одсто БДП-а.

Успели смо да преокренемо линију дуга, то јест да смањимо учешће дуга у БДП-у, у чему су нам помогли и девизни курсеви, односно пад долара, као што су нам раније одмагали, додао је Вујовић.

Дуг Србије, рачунато у доларима је, како је навео, још приближно 8,5 милијарди долара.

Вујовић је подсетио на то да планирани раст БДП-а за ову години износи 3,5 одсто, да је он пројектован на очекивањима оживљавања производње у пољопривреди и енергетици, додајући да у 2019. години морамо да нађемо друге изворе раста.

Он је навео да је убеђен да у наредном периоду можемо да одржимо буџетски дефицит на нивоу 0,7 одсто БДП-а, истичући да је Србији од највећег значаја сада да дође до инвестиционог рејтинга, односно да је као поуздану и повољну инвестициону дестинацију тржишта препознају пре него међународне рејтинг агенције.

Министар је у том контексту подсетио на то да су три кредитне рејтинг агенције повећале кредитни рејтинг Србије, као и да је каматна премија, односно трошак задуживања земље смањен са преко 600 базних поена на испод 100, и то не само држави, већ и приватном сектору, што је значајно.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs