Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Преговори о Споразуму о стабилизацији могу бити завршени за девет месеци

Преговори о Споразуму о стабилизацији могу бити завршени за девет месеци

Београд, 4. јул 2005. године - Секретар Канцеларије за придруживање Европској унији Владе Републике Србије Тања Мишчевић изјавила је данас да су у току интензивне припреме Србије и Европске комисије за разговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању ЕУ који ће почети ове јесени.

Фото: Фонет
Мишчевић је приликом отварања дводневног семинара "Искуства Хрватске у придруживању ЕУ и приступању Светској трговинској организацији", који је организовала Канцеларија за придруживање ЕУ Владе Србије у сарадњи са Фондацијом "Ханс Зајдел", Програмом за развој Уједињених нација и Владом Холандије, навела да Европска комисија очекује од Србије да буде потпуно припремљена и да њени представници познају материју која ће бити предмет преговора.

Паралелно са преговорима о стабилизацији и придруживању ЕУ, Србија ће морати да покаже Европској комисији да може да испуни обавезе које је преузела, нагласила је Мишчевић, уз напомену да преговори могу трајати релативно кратко - око девет месеци.

Начелник Сектора за интеграције у ЕУ при Министарству спољних послова Хрватске и члан преговарачког тима ове земље Борис Григић навео је да би Србија у процесу преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању ЕУ могла да буде и до неколико година.

Григић је рекао да је најважније испунити све услове које је ЕУ поставила јер се од тога не може побећи. Притом, како је додао, за земљу кандидата најбоље је да покуша да утиче на ЕУ приликом израде првог документа о траженим условима, с обзиром на то да је касније веома тешко постићи промену услова.

Он је, напомињући да ће период до коначног чланства у ЕУ зависити од брзине којом ће 25 чланица ЕУ ратификовати постигнути Споразум о стабилизацији и придруживању са Србијом и Црном Гором, истакао да ће то бити период који ће свака земља чланица искористити да би са СЦГ решила најважнија билатерална питања.

Наводећи пример Хрватске, у којој је од фебруара ове године на снази овај споразум, Григић је подсетио на то да је Хрватској од почетка преговора од октобра 2001. требало три године и четири месеца како би Споразум коначно ступио на снагу. Он је додао да је најважнији разлог што је процес трајао дуже од очекиване две године била сарадња са Хашким судом.

Србија и Црна Гора ће, попут Хрватске, пре главног Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ, усвојити привремени Споразум о трговини, који пресликава све трговинске обавезе из Споразума о стабилизацији, а који ће бити брже примењен јер га не морају ратификовати државе чланице ЕУ, прецизирао је Григић.

Некадашњи министар за европске интеграције и главни преговарач Хрватске у преговорима о Споразуму о стабилизацији и придруживању ЕУ Невен Мимица истакао је да процес приближавања Унији мора да буде део колективног напора и део друштвених реформи да би био успешан и обављен у што краћем року.

Мимица је указао на то да је у предстојећим преговорима најважније саставити компетентне преговарачке тимове и добро координирати послове, с обзиром на то да ће СЦГ истовремено преговарати и о Споразуму о стабилизацији и придруживању, и о приступању у Светску трговинску организацију (СТО).

Он је нагласио да је члановима преговарачког тима важно осигурати статус професионалне екипе која се неће мењати од избора до избора, и навео пример Пољске која је изгубила много времена јер је стално мењала преговарачке тимове.

Према његовим речима, процес преговарања треба схватити као такмичење са самим собом, а не као трку у којој се жели бити бољи од других.

Председник Већа за заштиту тржишног надметања и чланица хрватског преговарачког тима за чланство у СТО Олгица Спевец изјавила је да је чланство у тој организацији данас цивилизацијско питање.

Она је оценила да је процес укључења у СТО много компликованији од процеса придружења ЕУ јер том организацијом управљају земље чланице, којих је 148, због чега се пријем у чланство често условљава решавањем нерешених билатералних питања.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs