Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Представљен први дигитални уџбеник за пети разред

Представљен први дигитални уџбеник за пети разред

Београд, 1. март 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Основној школи „Дринка Павловић“ првом огледном часу на којем је представљен први српски дигитални уџбеник.


Брнабић је, на промоцији дигиталног наставног материјала на часу биологије у петом разреду, истакла да је Влада кренула храбро и брзо са реформама у образовном систему, што је, како је нагласила, најважнији задатак.

Уколико наставимо овако, онда смо осигурали једну другачију будућност за нашу децу и земљу, подвукла је премијерка и у том смислу навела да су прошле године као обавезан предмет од петог разреда уведене информационе технологије, програмирање и кодирање.


Брнабић је изразила задовољство због увођења електронског дневника, који је већ дао резултате, јер ученици мање изостају са наставе, а запослени у школама троше три четвртине мање времена за административне послове.

План је, како је подсетила, био да се електронски дневник уведе у 200 школа, а сада постоји у 556 образовних установа.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најавио је да ће закон о уџбеницима, који ће уважити стандард дигиталних уџбеника, ући у скупштинску процедуру крајем марта.

Ауторка уџбеника, која је данас одржала огледни час, Марина Дрндарски објаснила је да уџбеник садржи разне активности, игрице, аудио и видео материјале, али и експерименте.

Она је напоменула да ове године почиње спирални начин учења, који подразумева да се рецимо програм биологије кроз исте области прати од петог до осмог разреда.

На овај начин можемо да проверавамо знања ученика појединачно, али и одељења у целини. Родитељи могу да прате напредовање деце преко рачунара и драго ми је да смо на неки начин успели да деци приближимо дигитализацију на овај начин, подвукла је Дрндарски.

Огледни час су из школских клупа пратили Брнабић и Шарчевић, а уџбеник је рађен по лиценци "Националне географије".


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs