Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Отворен српски штанд на Сајму књига у Минску

Отворен српски штанд на Сајму књига у Минску

Београд/Минск, 28. фебруар 2018. године – Државни секретар Министарства културе и информисања у Влади Републике Србије Александар Гајовић оценио је, на отварању 25. Међународног сајма књига у Минску, да су култура и књига, као њен кључни сегмент, одувек представљали најчвршћи темељ и мост пријатељства између Србије и Белорусије.


Гајовић је нагласио да Србију и Белорусију повезује много тога, а на врху те сарадње и међусобног разумевања јесте свакако култура, изразивши уверење да ће ова сајамска манифестација унапредити сарадњу две државе у тој области.

Сајамски штанд Србије, која је почасни гост, у знаку је изложбе Народне библиотеке Србије "Српска књижевност у Првом светском рату" аутора Наде Мирков Богдановић и Милене Ђорђијевић, а прати је каталог на српском и белоруском језику.

Такође, представљен је и део издавачке продукције кроз капитална и вредна издања Народне библиотеке Србије и других домаћих издавача.
За програмску реализацију наступа Србије на овој светковини књиге задужена је управо Народна библиотека Србије, која данас слави свој дан.

Гајовић је овом приликом Народној библиотеци Србије честитао рођендан, и изразио наду да ће та установа наставити да неуморно креира лепу слику о Републици Србији, како ону у домовини, тако и у читавом свету.

Књижевну сцену Србије представљају књижевници Злата Коцић, Горан Петровић и Бранко Стевановић, а посетиоцима сајма на располагању је и одговарајући лексикон писаца под називом "Писци из Србије", на српском и руском језику.


Домаћи писци учествоваће у пратећем Међународном књижевном симпозијуму "Писац и време", у оквиру којег ће данас бити одржано "Српско књижевно вече".

Значајан допринос представљању српског језика, књижевности и културе на Сајму књига у Минску, кроз серију предавања, даће Иван Чарота, истакнути белоруски слависта, шеф Катедре словенске књижевности Белоруског државног универзитета у Минску и члан Српске академије наука и уметности.

Државни секретар се током посете Минску сусрео са министром информисања Републике Белорусије Александром Карљукевичем, а посетио је и здање Народне библиотеке Белорусије, где га је примио управник те установе Роман Мотуљски.

Гајовић се састао и са Павелом Сухоруковим, генералним директором највеће издавачке куће у Белорусији „Звезда“, која издаје дневне новине, магазине, стручне часописе и другу литературу, као и са Александром Вашкевичем, директором књижарског ланца Белкњига.

Државни секретар је посетио и једну од многобројних књижара Белкњига и Музеј Великог отаџбинског рата у Минску, наводи се у саопштењу.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs