Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Раст БДП-а у четвртом кварталу 2017. године 2,5 одсто

Раст БДП-а у четвртом кварталу 2017. године 2,5 одсто

Београд, 28. фебруар 2018. године – Републички завод за статистику саопштио је да је реални раст бруто домаћег производа (БДП) у четвртом кварталу 2017. године, у односу на исти период претходне године, износио 2,5 одсто.

У саопштењу се наводи да десезонирана серија података показује раст бруто домаћег производа у четвртом кварталу 2017. године од 0,6 одсто у односу на претходни квартал.

Посматрано по делатностима, у четвртом кварталу 2017. године, у поређењу са истим периодом претходне године, значајан реални раст бруто додате вредности забележен је у сектору грађевинарства (17,8 одсто), сектору трговине на велико и мало и поправке моторних возила, саобраћаја и складиштења и услуга смештаја и исхране (4,9 одсто) и сектору индустрије и снабдевања водом и управљања отпадним водама (3,7 одсто).

Пад бруто додате вредности регистрован је у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства - 9,5 одсто.

Посматрано по агрегатима употребе бруто домаћег производа, у четвртом кварталу 2017. године, у односу на исти период претходне године, реални раст забележен је код свих агрегата: издаци за финалну потрошњу домаћинстава (1,9 одсто), издаци за финалну потрошњу непрофитних институција које пружају услуге домаћинствима (НПИД) (0,9 одсто), издаци за финалну потрошњу државе (1,1 одсто), бруто инвестиције у основне фондове (12,4 одсто), извоз робе и услуга (7,5 одсто) и увоз робе и услуга (12 одсто).


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs