Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Јачање дијалога Србије, Италије и Албаније

Јачање дијалога Србије, Италије и Албаније

Београд, 27. фебруар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић најавио је данас да ће, у циљу унапређења односа, у наредном периоду бити организовани трилатерални састанци између привредних комора и невладиних организација Србије, Албаније и Италије.

Фото: tanjug.rs
Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре у вили "Мир", са министрима иностраних послова Италије и Албаније Анђелином Алфаном и Дитмиром Бушатијем, рекао да су Србија и Албанија захвалне Италији на пружању подршке у европским интеграцијама, с обзиром на то да је та земља заговорник проширења.

Ми смо опредељени за то да унапређујемо наше односе, да наставимо са разменама посета на највишем нивоу, али и са тражењем заједничког интереса у многим областима, попут јачања регионалне сарадње, инфраструктурног повезивања, европских интеграција, али и безбедности, поручио је он.

Дачић је најавио да ће се ускоро врло конкретно разговарати о размени студената, истакавши да је са колегама из Италије и Албаније разговарао и о предстојећем самиту Западног Балкана у Лондону у оквиру Берлинског процеса.

Фото: tanjug.rs
Алфано је, оценивши да је данашњи састанак значајан за јачање дијалога три земље, нагласио да би дијалог у који би били укључени привредници и невладин сектор могао да допринесе политичком процесу.

Подржавамо интеграцију Београда и Тиране. Слажемо се са стретегијом која је базирана на ангажованости и одлучности Владе у Београду, али и храбрости у дијалогу. Ценимо и реформе које је направила Албанија, подвукао је Алфано.

Фото: tanjug.rs
Бушати је пренео да је на данашњем састанку било речи о европским интеграцијама у светлу објављивања Стратегије Европске комисије о проширењу на Западни Балкан, али и о Лондонском самиту.

Наш задатак је да радимо на материјализацији иницијатива које се налазе у Стратегији, истакао је он и додао да су Србија и Албанија доказале верност европским вредностима имајући у виду то како су се избориле са избегличком кризом.

У оквиру трећег трилатералног сусрета министара спољних послова Србије, Албаније и Италије, први потпредседник Владе имао је одвојене билатералне састанке са Бушатијем и Алфаном.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs