Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Стратешки партнер за РТБ Бор до краја године

Стратешки партнер за РТБ Бор до краја године

Бор, 23. фебруар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изразила је, приликом данашње посете Бору, наду да ће половином године бити завршени разговори са потенцијалним стратешким партнерима за Рударско- топионичарски басен Бор, а да ће комплетан посао бити окончан до краја године.


Брнабић је, након разговора са представницима локалне самоуправе у Бору и обиласка Комбината, подсетила на то да је рударство најважнији ресурс који овај крај има, додавши да РТБ Бор у потпуности примењује унапред припремљени план реорганизације, да је стао на ноге и да испуњава све своје обавезе.

Очекујемо да ће добит предузећа РТБ Бора ове године бити 15 одсто већа него 2017. године. У РТБ-у су потребна додатна улагања и за то тражимо стратешког партнера, јер са малим улагањима може значајно да се повећа производња, објаснила је премијерка.

Она је исказала наду да ће до средине 2018. године бити завршени разговори са неким од потенцијалних стратешких партнера и да ће комплетан посао бити приведен крају до краја године.

Са тим послом не треба брзати, јер је ово значајно предузеће не само за Бор и овај део Србије, већ за читаву земљу и свако брзање може да доведе до неких последица које не треба да имамо, рекла је Брнабић и додала да има заинтересованих стратешких партнера.

Она је објаснила да су канадске компаније заинтересоване за додатне инвестиције у Бору за додатне руднике.


Влада Србије ће, како је нагласила, посебно водити рачуна о заштити животне средине и заштити села у околини Бора, али ће бити искоришћени пуни потенцијали рударства.

Други велики потенцијал Бора јесте туризам, а посебно филмска индустрија, навела је председница Владе, подсетивши на то да је подигнут буџет за подстицање филмској индустрији.

Надам се да ће Бор бити дестинација за снимање нових филмова из Европе, Америке, али и домаћих филмова, нагласила је Брнабић и додала да велики туристички потенцијал представљају Лазарева пећина, Црни врх и Борско језеро.

То су велики потенцијали Бора, поручила је премијерка, подсетивши и на то да је Влада Србије усвојила и проследила Скупштини Србије предлог да Бор добије статус града.

ВИДЕО: Премијерка Ана Брнабић у посети РТБ БорБрнабић је са руководством ове општине разговарала о подстицајима које Влада Србије даје за отпочињање приватног бизниса, будући да незапосленост у Бору и даље достиже готово 23 одсто, РТБ Бор запошљава 4.000 људи, али је незапосленост ипак огромна, оценила је она и најавила долазак представника ПКС како би грађанима појаснили све предности и бенефиције које могу искористити да започну приватни бизнис.

Председница Владе је подсетила на то да ће од 1. октобра нове фирме бити ослобођене плаћања пореза, односно да ће сви који дуже од шест месеци на бироу чекају посао, као и млади који заврше средње стручне школе или факултете у прве две године пословања бити ослобођени плаћања пореза, уколико се одлуче да започну приватни бизнис.

На пример, у Бору фали обданиште за 320 деце. Ми можемо да уложимо средства за изградњу обданишта, или можемо да урадимо оно што је урађено у Београду, а то је да приватна лица отварају вртиће и обданишта која би се субвенционисала из буџета општине, објаснила је Брнабић.

Бор је одлична средина за покретање приватног посла. Важно је да имамо приватну иницијативу, а огромни потенцијали - пореске олакшице, субвенције и кредити, у овом тренутку постоје како би људи кренули у ову причу, закључила је премијерка.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs