Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Меморандуми са Бугарском о железничком и водном саобраћају

Меморандуми са Бугарском о железничком и водном саобраћају

Београд/Софија, 23. фебруар 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас у Софији два меморандума о сарадњи наше земље са Бугарском, који имају за циљ боље повезивање две земље у железничком и водном саобраћају.

Фото: Танјуг

Меморандуми, који отварају могућност за заједничко аплицирање за средства из фондова Европске уније, потписани су у оквиру званичне посете председника Републике Србије Александра Вучића Бугарској.
У име Бугарске, поменута документа потписао је министар за саобраћај, информационе технологије и комуникације Ивајло Московски.

Михајловић је истакла да Србија активно наступа према свим суседима у промовисању инфраструктурног повезивања и уклањања нефизичких баријера, чиме доприноси убрзаном развоју и стабилности региона.

И за Србију и за Бугарску Коридор 10 је стратешки важан и наш заједнички интерес јесте да максимално искористимо потенцијал у друмском и железничком саобраћају, али и могућности речног транспорта Дунавом, рекла је она и подсетила на то да јој је ово други сусрет са бугарским министром за мање од месец дана.

Циљ Меморандума о разумевању између Србије и Бугарске о унапређењу ефикасности железничког саобраћаја јесте сарадња на пројектима од заједничког интереса, укључујући ефикасније граничне процедуре и потенцијални заједнички наступ пред фондовима ЕУ и међународним финансијским институцијама за реализацију пројеката дуж паневропског транспортног Коридора 10.

Меморандум о разумевању и сарадњи на развоју лучке инфраструктуре на Дунаву потребне за претовар, складиштење и дистрибуцију течног природног гаса омогућава усклађивање са директивама ЕУ, а први корак биће израда студије оправданости, где је могуће и аплицирање за бесповратна средства из европских фондова.

Поред ова два документа из области саобраћаја, Михајловић је у Софији потписала и Меморандум о разумевању и сарадњи између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије и Министарства рада и социјалне политике Бугарске у области рада и социјалне политике.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs