Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Партнерство Србије са ЕУ дубоко и снажно

Партнерство Србије са ЕУ дубоко и снажно

Београд, 22. фебруар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас да је партнерство Србије и Европске уније (ЕУ) много више од политичког процеса придруживања, јер се ради о дубокој и снажној сарадњи у различитим областима.


Брнабић је, на завршном догађају пројекта Европски ПРОГРЕС, истакла да Србија има највећу трговинску размену са чланицама ЕУ, највише робе извози на тржиште Уније, а највећи део страних директних инвестиција долази из земаља ЕУ.

Према њеним речима, бројни су програми сарадње са Европском инвестиционом банком кроз партнерства са малим и средњим предузећима и са фирмама почетницама.

Она је објаснила да је за модернизацију и ефикасност јавне управе добијена директна буџетска подршка од 80 милиона евра, за просвету и образовање добијено је 27 милиона евра, док је за истраживање, развој и науку одобрено 50 милиона евра у наредне три године.

Премијерка је изразила захвалност ЕУ и Влади Швајцарске који су финансирали 254 пројекта Европског ПРОГРЕСА, поновивши да је стратешки циљ и приоритет Србије чланство у ЕУ.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић честитала је општинама које су учествовале у пројектима Европског ПРОГРЕСА који су омогућили отварање 94 предузећа и 700 радних места.

Део пројекта ПРОГРЕС биле су 34 локалне самоуправе из категорија најнеразвијених општина, подсетила је Јоксимовић и истакла да је добро да ће Србија имати општине које ће бити способне да користе структурне фондове Уније.

Јоксимовић је исказала захвалност ЕУ која је у пројекат инвестирала скоро 20 милиона евра, и Швајцарској која је уложила четири милиона евра.


Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици рекао је да се данашњи догадај одржава само недељу дана пошто је објављена Стратегија проширења ЕУ за Западни Балкан.

Стратегија је важна јер долази са задацима и реформама које државе кандидати морају да испуне, али баца светло и на други део - позив да се ојача европско ангажовање, додао је Фабрици, који је за март најавио нови пројекат ЕУ ПРО који ће обухватити 99 општина.

Према његовим речима, скоро 70 одсто правних тековина примењиваће се на локалном нивоу и зато је потребно ојачати капацитете општина.

Он је подсетио на то да је већ сада ЕУ главни економски партнер, највећи донатор и инвеститор у Србији и додао да је задовољан овим програмом јер се тиче конкретних људских прича и унапређења њиховог живота на терену.

Фабрици је напоменуо да је ЕУ пројекат Европски ПРОГРЕС финансирала са 19,6 милиона евра и он је обухватао 34 општине.

Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге рекао је да је успех овог пројекта остварен захваљујући преданости и напорима које су показале локалне власти, цивилно друштво, приватни бизнис и сами грађани.

Ге је најавио да је његова држава одвојила 100 милиона евра у наредних четири године за билатералну помоћ Србији, а програм Европски ПРОГРЕС биће настављен кроз пројекат "Свис ПРО" који ће се финансирати са шест до седам милиона евра.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs