Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Припремљен Протокол о реконструкцији пруге Београд-Загреб

Припремљен Протокол о реконструкцији пруге Београд-Загреб

Аранђеловац, 20. фебруар 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је данас да ће 5. марта бити потписан Протокол о сарадњи на пројекту реконструкције железничке пруге Београд-Загреб.


Михајловић је у изјави новинарима током посете Аранђеловцу објаснила да ће министар мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олег Бутковић, тог дана доћи у Београд у билатералну посету Србији, кад ће бити потписан поменути документ.

Она је указала на то да је ово први пројекат који има за циљ боље повезивање Београда и Загреба и који је покренут као резултат посете председника Србије Александра Вучића Хрватској.

Према њеним речима, након потписивања протокола, следећи корак је припрема за заједничко аплицирање код Европске уније за обезбеђивање финансијских средстава, најпре за израду пројектно-техничке документације, а касније и за извођење радова.

Брзо постизање договора са хрватским министром Олегом Бутковићем, са којим се већ састала 12. фебруара, у оквиру посете српске делегације Загребу, како је истакла, показује да две земље могу да интензивирају сарадњу у областима од заједничког интереса.

Боља инфраструктурна повезаност и уклањање нефизичких баријера нешто је на чему Србија ради са свим својим суседима, јер то доприноси бржем развоју целог региона. Пруга Београд-Загреб део је железничког Коридора 10, који је важна европска саобраћајница и у заједничком је интересу обе земље да та пруга буде реконструисана и да се скрати време путовања, које тренутно износи око седам сати, навела је она.

Дужина пруге Београд-Загреб је 412 километара, а вредност радова на реконструкцији и модернизацији деоница на територији Србије процењује се на око 250 милиона евра.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs