Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Буџетски фонд за финансирање информисања на језицима мањина увећан 12 пута

Буџетски фонд за финансирање информисања на језицима мањина увећан 12 пута

Београд, 14. фебруар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас седници Савета за националне мањине, на којој је одлучено да информисање на језицима националних мањина остане приоритетна област за финансирање и у 2018. години из Буџетског фонда за националне мањине, који је у односу на претходну годину увећан 12 пута и сада износи 21,8 милиона динара.


Досадашња средства су била врло мала и поносна сам што смо после 15 година активирали тај фонд, а затим га и значајно увећали, рекла је Брнабић и додала да ће Влада Србије наставити да улаже напоре и средства за унапређење положаја и права националних мањина, која су, како је истакла, важан ресурс и понос Србије.

Председница Владе је додала и да очекује много више пројеката и програма који ће афирмисати вредности националних мањина.

Такође, на седници је представљен Нацрт закона о изменама и допунама Закона о националним саветима, који ће између осталог унапредити транспарентност финансирања националних савета.

Премијерка је подсетила на то да ће током ове године бити одржани и избори за националне савете националних мањина.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је и да су током израде Нацрта закона о националним саветима националних мањима спроведене јавне консултације на радни текст нацрта овог закона, као потпуно нова пракса, уз већ постојећу сарадњу са националним саветима националних мањина.

У раду друге седнице Савета за националне мањине у мандату Владе премијерке Брнабић учествовали су председници и представници 21 националног савета, в. д. директора Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, државни секретари Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства културе и информисања, као и представници Министарства правде и Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама.

Улога Савета за националне мањине је да прати и разматра стање остваривања права националних мањина и стање међунационалних односа у Републици Србији.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs