Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Повезивање Србије и Хрватске важно због будућности

Повезивање Србије и Хрватске важно због будућности

Београд, 14. фебруар 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић оценила је данас да је посета председника Александра Вучића и делегације Србије Загребу значајна за стабилност региона.

Фото: rts.rs

Михајловић је, гостујући у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије (РТС), рекла да је та посета била државничка и важна за будућност оба народа, упркос различитим виђењима прошлости.

Показали смо да хоћемо да идемо напред у нашим односима. Јасно је да о прошлости немамо исто мишљење, али оно око чега можемо да се сложимо јесте будућност наше деце и деце наше деце и зато је ова посета битна, истакла је она.

Михајловић је изразила наду да се непријатна атмосфера пред одлазак у Загреб неће понављати, као и да се она сигурно неће поновити кад Србија буде домаћин сусрета.

Према њеним речима, важно је да економски односи Србије и Хрватске буду још бољи, као и да се две земље више повезују.

Михајловић је најавила да ће са министром мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олегом Бутковићем, са којим се сусрела у Загребу, имати нови састанак за две недеље, на којем ће бити договорено потписивање протокола у вези са реконструкцијом пруге Београд–Загреб.

Данас се пругом Београд–Загреб путује седам часова, што је знатно дуже него кад се путује аутомобилом. Ми смо део пруге кроз Србију већ реконструисали, а вредност радова потребних за читаву деоницу кроз нашу земљу је око 250 милиона евра, навела је она.

Михајловић, коментаришући поједине изјаве да је Србија понижена посетом Загребу, рекла да ће шумова у односима између две земље увек бити, али да Србија има председника који је државник и чини све да нашу земљу отвори и повеже.

Највиши домет ове посете су дијалог, одговорност и снага коју је показала Србија. Наша снага јесте у томе што држимо реч, јер смо урадили све за хрватску заједницу у Србији и исто тако очекујемо бољи живот и већу сигурност наших грађана у Хрватској, поручила је она.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs