Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Припремљене значајне новине у Закону о матичним књигама

Припремљене значајне новине у Закону о матичним књигама

Београд, 13. фебруар 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић изјавио је на данашњој јавној расправи о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о матичним књигама да ова законодавна иницијатива представља завршетак великог посла на модернизацији матичарске службе.


Ружић је подсетио на то да су матичари у Србији у том процесу унели приближно сто милиона преписа из папирних матичних књига у електронски облик, и нагласио да су главни циљеви предложених законских измена засновани на принципима модернизације, рационализације, сигурности, професионализације и ефикасности рада.

Новина коју овај закон доноси, а која је у складу са принципом модернизације, јесте успостављање Регистра матичних књига, као јединствене базе података о личном стању грађана у електронској форми, уз истовремено задржавање папирног облика, чиме се обезбеђује максимална сигурност, тачност и поузданост система вођења матичних књига, указао је он.

Министар је истакао да је једно од најзначајнијих питања које је предмет регулисања овог закона могућност уписа податка о националној припадности у матичну књигу рођених, у складу са концептом слободе националног изражавања.

Ово представља наш уставни принцип и европску вредност на чије смо се преузимање обавезали Акционим планом за остваривање права националних мањина, рекао је Ружић.

Он је додао да по овом питању поменути нацрт закона предлаже либералан приступ, према којем је овај податак факултативан – уписује се на захтев, сагласном вољом родитеља.

Министар је оценио да је све више у пракси присутна ситуација у вези са променом пола, па се следећа значајна новина односи на евиденцију промене пола, која је услов за остваривање великог броја других права.

Такође, Ружић је напоменуо и да се тим нацртом предвидело издавање извода из матичних књига и у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије, што ће, како је указао, значити нашој дијаспори.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs