Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Наставак сарадње Србије и Хрватске на заједничким пројектима

Наставак сарадње Србије и Хрватске на заједничким пројектима

Београд/Загреб, 13. фебруар 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је, у склопу посете делегације Републике Србије, са председником Александром Вучићем на челу, са хрватским колегама о јачању сарадње на спровођењу програма прекограничне сарадње између Хрватске и Србије.

Јоксимовић је са представницима Хрватске разговарала и о спровођењу Interreg програма транснационалне сарадње у Дунавском и Јадранско-јонском региону, који се финансирају из ИПА средстава Европске уније.

Постигнут је договор о наставку успешне сарадње на заједничким пројектима прекограничне сарадње кроз одрживи развој пограничних општина, повећање могућности запошљавања, промоцију биодиверзитета, очување културног наслеђа, као и кроз проширивање и унапређење одрживог туризма на корист оба народа и грађана пограничних подручја.

У разговору је наглашено да је успешна прекогранична сарадња Хрватске, као државе чланице ЕУ, и Србије, као најозбиљнијег кандидата за чланство, један од употребљивијих начина боље укупне комуникације јер се ради о заједничким пројектима за будућност.

Јоксимовић, која је и национални ИПА координатор, подвукла је важност унапређења сарадње у области коришћења фондова ЕУ, а нарочито у погледу преношења искустава Републике Хрватске у процесу успостављања институционалног оквира и изградње административних капацитета за постприступне развојне фондове.

Република Србија може да очекује знатан пораст средстава из фондова ЕУ, која ће нам бити на располагању по приступању, те је намера да се сарадња и размена добрих искустава ојача и у наредном периоду.

У том смислу, истакнут је значај институционалног повезивања и интензивирања сарадње Министарства за европске интеграције, као институције задужене за успостављање, развој и координацију система за коришћење развојних фондова ЕУ, са Министарством за регионални развој и фондове ЕУ Хрватске, с циљем јачања капацитета за планирање и спровођење развојних фондова, наводи се у саопштењу Кабинета министра за европске интеграције.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs