Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Потписано десет докумената између Србије и Мађарске

Потписано десет докумената између Србије и Мађарске

Београд/Будимпешта, 9. фебруар 2018. године – На четвртој по реду заједничкој седници влада Србије и Мађарске, која је одржана данас у Будимпешти, а на којој су разматрани започети пројекти, регионална сарадња и унапређење свеукупних односа двеју земаља, потписано је девет међудржавних споразума у различитим областима и један споразум у приватном сектору.


Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер потписали су измене Споразума о заједничкој граничној контроли у друмском, водном и железничком саобраћају.


Парафе на Споразум о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктурних пројеката ставили су потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и потпредседник Владе Мађарске и министар спољних послова Петер Сијарто.


Годишњи план рада за 2018. годину, који представља анекс Меморандума о разумевању између влада Србије и Мађарске о стручној помоћи за преговоре о приступању Србије ЕУ, потписали су министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и Петер Сијарто.


Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић потписао је два споразума, и то Писмо о намерама о пољопривредно-прерађивачкој сарадњи са мађарским колегом Шандором Фазекашем, као и Меморандум о разумевању у области заштите потрошача и тржишног надзора са мађарским министром за национални развој Миклошем Шестаком.


Потписан је и споразум у области науке и образовања, па су министар просвете, науке и технолошког развоја Владе Србије Младен Шарчевић и Петер Сијарто парафирали Програм сарадње у области образовања, науке и културе између две владе за период од 2018. до 2020. године и План рада Програма просветне, културне и научне сарадње за 2018–2020. годину.


Меморандум о сарадњи у области запошљавања између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије и мађарског Министарства за националну економију потписали су министар за националну привреду Михаљ Варга и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

У области одбране, закључен је Меморандум о разумевању два министарства о сарадњи у области израде војних мапа и размене материјала и података за потребе израде војних мапа, који су потписали мађарски министар одбране Иштван Шимичко и државни секретар Министарствa одбране Србије Александар Живковић.


Такође, директор мађарског Државног трезора Јозеф Месарос и помоћник директора Управе за трезор Србије Саша Ћелић потписали су Споразум о сарадњи трезора двеју држава.

Поред међудржавних споразума, потписан је и један споразум у приватном сектору, и то Меморандум о разумевању око оснивања компаније у Ариљу путем заједничког улагања.

Меморандум, који се односи на формирање заједничке компаније мађарске и српске приватне фирме за производњу и прераду малина у Ариљу потписали су Мелинда Тотмартон из мађарског "Хорајзон фуд" и Милан Станић из Србије, власник "Милан Станић доо".


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs